Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2019 22:42:23

Je důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve

Je důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve

Ministr zdravotnictví se zúčastnil jednání ministrů zdravotnictví zemí V4+ ve Varšavě

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se ve středu 13. února zúčastnil jednání ministrů zdravotnictví zemí V4+ ve Varšavě k spravedlivému oceňování léčiv a jejich cenové dostupnosti. Všechny přítomné státy se shodly na společném postupu při jednání se zástupci farmaceutického průmyslu a sdílení zkušeností v oblasti lékové politiky. V rámci své cesty ministr rovněž jednal se svým polským protějškem Łukaszem Szumowskim o přeshraniční spolupráci zdravotnických záchranných služeb.

Ministr Adam Vojtěch ve Varšavě opětovně zdůraznil potřebu uzavření Polskem dlouho odkládané Rámcové smlouvy, která by připravila podmínky pro umožnění zásahů výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby jednoho státu na území státu druhého a vymezila by základní právní rámec pro vzájemnou spolupráci. Ta bohužel stále chybí, ačkoliv se jí česká strana snaží vyjednat již od roku 2012. „Po Rámcové smlouvě dlouho volají s Polskem sousedící české kraje, které by na jejím základě mohly společně s polskými vojvodstvími uzavřít konkrétní ujednání definující způsoby spolupráce. Panu ministrovi Szumowskému jsem řekl, že považuji za nesmírně důležité, abychom situaci v česko-polském pohraničí vyřešili co nejdříve a našim zdravotníkům při záchraně lidských životů umožnili pracovat za jasně daných smluvních podmínek,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

Přestože se vojvodství k uzavření Rámcové smlouvy již dlouhou dobu vyjadřují vstřícně, centrální administrativa, především Ministerstvo zdravotnictví Polska, se k situaci několik let staví spíše zdrženlivě. „Pan ministr Szumowski mi na včerejší schůzce přislíbil, že jednání dovedeme ke zdárnému konci a smlouvu brzy uzavřeme. Nadále budu důrazně apelovat, aby se tak stalo co nejdříve,“ dodal ministr. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama