Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.12.2019 20:47:00

Se právným umístěním pacienta pomůže metodika

Se právným umístěním pacienta pomůže metodika

Pomocníkem pro lékaře bude nový dokument Metodické doporučení pro následnou a dlouhodobou zdravotní péči, který byl vydán Ministerstvem zdravotnictví ČR.

 Cílem metodického doporučení je poskytnutí základních informací pro nejvhodnější umístění pacientů v oblasti následné a dlouhodobé zdravotní péče a jejich hladký a pružný průchod zdravotnickým systémem.

„Ačkoliv je následná a dlouhodobá péče definována zákonem, přesto v praxi nejsou tyto dvě formy zdravotní péče dostatečně a srozumitelně vymezeny ani pro příjemce péče, ani pro poskytovatele obou forem péče, kteří je mnohdy v praxi jasně nerozlišují. Metodické doporučení by tedy mělo sloužit jako manuál pro lékaře k určení, kdy je či není určitý pacient indikován do následné a dlouhodobé zdravotní péče,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Metodické doporučení pro následnou a dlouhodobou zdravotní péči, v zájmu zajištění odborného postupu poskytovatelů lůžkové péče při umístění pacienta v systému zdravotních služeb, jednoznačně definuje rozdíl mezi následnou a dlouhodobou péčí, indikační kritéria pro definovanou péči a jasná kritéria pro přijetí pacienta do nejvhodnějšího zdravotnického zařízení.

Metodické doporučení navazuje na Metodické opatření Koncepce následné lůžkové zdravotní péče z roku 1998 a je aktualizováno dle současného systému zdravotní péče v České republice. Důvodem aktualizace je uvedení Metodického doporučení do souladu s platnými právními předpisy České republiky, které od roku 1998 byly již několikrát novelizovány.

Metodické doporučení pro následnou a dlouhodobou zdravotní péči bylo připraveno ve spolupráci se zástupci odborných společností Asociací nemocnic ČR, Českou gerontologickou a geriatrickou společností ČLS JEP, Psychiatrickou společností ČLS JEP, Českou pediatrickou společností ČLS JEP, Národní radou osob se zdravotním postižením ČR, Sdružením praktických lékařů ČR, Asociací domácí péče ČR a Unií fyzioterapeutů ČR.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje implementovat tento metodický materiál do vnitřních předpisů poskytovatelů zdravotní péče.

Metodický pokyn je zveřejněn ve Věstníku MZ ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama