Mgr. Michal Pobucký, DiS.

primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • SOCDEM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2020 9:09:00

Park u řeky je plný novinek

Park u řeky je plný novinek

Statutární město Frýdek-Místek každým rokem rozšiřuje nabídku možností a aktivit pro trávení volného času. Do rozvoje lokalit k tomu určených, ať už parků nebo rekreační lokality Olešná, vkládá nejen finanční prostředky, ale také velkou míru invence.

Několik novinek nyní nabízí Sady Bedřicha Smetany u řeky Ostravice. Kromě nově opraveného dětského hřiště a ping-pongových stolů je tam také zbrusu nové broukoviště a discgolf a na sto nových parkových laviček s vyfrézovanými naučnými i zábavnými texty.

Na sklonku loňského roku byla dokončena celková rekonstrukce dětského hřiště. Letos si ho děti mohou užít v plné míře. Čekají na ně houpačky, kolotoč, pyramida i herní sestavy, kde nechybí ručkovadla, žebříky, lanové prvky, klasické sítě a šikmé lezecké stěny nebo skluzavky. Povrch je z pryžového granulátu tlumícího případné pády. „Hřiště je oplocené a uzamykatelné a vedle něj je možné zahrát si ping-pong na nových ping-pongových stolech,“ doplnil primátor Michal Pobucký. 

V parku vyrostlo také obří broukoviště. Vzniklo z kmenů pokácených lip a javorů, silně napadených jmelím, které usychaly a byly provozně nebezpečné. Broukoviště, které tvoří kmeny a špalky zapuštěné do země, je vlastně velkým hmyzím hotelem. Útočiště by v něm měli najít nejen různé druhy hmyzu, ale taky ještěrky, slepýši a drobní ptáčci. Dařit by se v něm mělo i rostlinám a houbám. „Broukoviště plní zejména ekologickou funkci. Zájemci ale také mohou pozorovat život v jeho dutinách a nejbližším okolí,“ uvedl primátor Pobucký, který zároveň upozornil, že broukoviště rozhodně není určeno k lezení, není zabezpečeno proti pádu ani zaklínění. 

Novinkou v parku je discgolf, což je hra pro děti i dospělé. „Jak název napovídá, vychází z golfu, akorát že se neodpaluje míček do jamky, ale hází se létající talíř, přesněji řečeno plastový disk, do řetízkového koše. Vítězem je ten, kdo z výhoziště trefí létající talíř do koše s co nejmenším počtem hodů,“ přiblížil hru náměstek primátora Pavel Machala. V parku je instalováno celkem devět košů a také devět výhozišť s umělým povrchem. U každého výhoziště je informační cedulka, která obsahuje popis, délku i par koše (jamky). Disky na hru je nutné mít vlastní. 

V parku byly instalovány také nové, vkusné lavičky, které mají v opěradlové části vyfrézované zábavné i naučné informace, vztahující se k danému místu. „Zhruba stovka nových laviček nabízí informace o řece Ostravici, o skladateli Bedřichu Smetanovi, o tom, co se v blízkosti parku nachází, ale taky o dějinách Místku. V okolí hřiště jsou na lavičkách úryvky z dětských písniček, hlášky z filmů pro děti nebo jazykolamy,“ uvedl Jaromír Kohut, předseda představenstva společnosti TS a.s., která lavičky vyrobila a v parku umístila.  

Náklady na modernizaci parku přesáhly čtyři a čtvrt milionu korun, z toho více jak tři a půl milionu činily náklady na rekonstrukci dětského hřiště. 

Park u řeky Ostravice nabízí příjemné prostředí plné zeleně k pasivnímu i aktivnímu trávení volného času s celou rodinou. Stojí za to ho navštívit. 



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama