Mgr. Michal Pobucký, DiS.

primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • SOCDEM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2012 10:36:35

Polárku vysoutěžíme v elektronické aukci

Polárku vysoutěžíme v elektronické aukci

Rozhovor s náměstkem primátora Frýdku-Místku Michalem Pobuckým. Ten vidí ve výstavbě nové haly nejschůdnější řešení.

Proč je pro město Frýdek-Místek lepší postavit novou halu Polárku, a ne zrekonstruovat stávající Víceúčelovou sportovní halu (VSH)?

VSH je bohužel v žalostném stavu. Její stavba trvala zhruba deset let a byla stavěna v akci „Z” s pomocí i nekvalifikovaných dělníků. Byla koncipována megalomansky a jen zcela výjimečně se podařilo její kapacitu naplnit. Navíc zpracovaná analýza dokazuje, že případná rekonstrukce VSH by byla nákladnější než výstavba haly nové. Dalším důvodem pro stavbu nové haly je i možnost multifunkčního využití. Polárka totiž nabídne další aktivity bude zde střelnice, badmintonové kurty, stolní tenis, restaurační zařízení a speciální technika pro úpravy hlediště tak, aby se zde dala pořádat kulturní vystoupení. Pokud bychom pouze rekonstruovali VSH, nikdy bychom těchto dalších využití nedosáhli. Polárka tedy nabídne více aktivit a měla by být provozně ekonomičtější.

Proč je VSH v tak žalostném stavu?

VSH měla bohužel těžkou minulost, která započala již deset let trvající výstavbou. Po slavnostním otevření byla využívána hokejovým klubem, který se časem dostal do platební neschopnosti, a po několika soudních procesech o vlastnictví byla VHS nakonec zařazena do dražby. V roce 2004 ji město vydražilo za deset milionů korun a stalo se poprvé jejím vlastníkem. Hala v té době již měla téměř třicet let od zahájení výstavby, během kterých se neinvestovalo do její údržby, takže vůbec nebyla v ideálním stavu. Město investovalo necelých čtyřicet milionů korun do nové technologie chlazení a ledové plochy. Během následujících let se začala zpracovávat dokumentace pro částečnou rekonstrukci VSH, ale s postupem času bylo stále jasnější, že jedinéým řešením bude postavení haly nové. Je třeba si uvědomit, že město je vlastníkem VSH necelých osm let a po celou dobu halu udržovalo v provozuschopném stavu s vynaložením nemalých finančních prostředků.

Co říkáte na námitky České komory architektů?

Jsem překvapen. Proč komora architektů nepsala v roce 2004 výzvu na městský úřad, aby město halu v dražbě koupilo? Kdyby před osmi lety vedení radnice rozhodlo jinak, tak VSH už dávno nemusela stát a komoru architektů to nechalo tenkrát zcela klidnou. Proč nám nenapsali v roce 2008, kdy se poprvé začalo o Polárce uvažovat a mediálně byla celá problematika rozebírána téměř celý rok? Proč komora architektů reaguje až nyní a ještě navíc takovým podivným způsobem?

Jak to myslíte?

Česká komora architektů nám poslala výzvu, ať zvážíme demolici VSH s tím, že se jedná o významnou stavbu a svůj postoj opřela o dva dokumenty, které nám poslala spolu se svojí výzvou. První dokument je vyjádření historika Strakoše. Z tohoto dvoustránkového názoru jsem se dozvěděl mimo jiné novinku, že v tomto roce má vyjít publikace s pracovním názvem Sport a architektura, která bude mapovat všechny architektonicky významné sportovní budovy v České republice.

Historik pan Strakoš popisuje, že náš region zde bude zastoupen jen Palácem kultury a sportu z Ostravy a naše VSH tam nebude. Nejedná se tedy o tak architektonicky významnou stavbu, aby byla v publikaci mapující architektonicky významné sportovní stavby zahrnuta.

A ten druhý dokument?

Druhý dokument České komory architektů je semestrální práce studenta třetího ročníku VUT v Brně. Nebudu se raději vyjadřovat k formálním náležitostem práce, absenci citační normy či zdrojům použitým v práci, jako například facebook. Z obsahu se můžeme dozvědět informace týkající se historie VSH a celého konceptu její výstavby, který dle názoru studenta nebyl splněn vlastně ani v době, kdy byla VSH slavnostně otevřena.

Překvapilo mě, že Česká komora architektů opřela své sdělení k demolici VSH o názor historika umění a studenta vysoké školy. Čekal bych, že se k tomu vyjádří nějaký architekt. My vyjádření architekta máme a ten potvrzuje, že historická ani kulturní architektonická hodnota VSH nevyváží skutečnost žalostného stavu a nezbytnost extrémních nákladů na její revitalizaci.

Víceúčelová sportovní hala byla navržena architektem, byl i návrh nové haly Polárky řešen architektem?

Samozřejmě. Když se začal připravovat projekt haly Polárky, prvním krokem byl architektonický návrh. Ten připravili architekti Marek Danyš a Aleš Vojtasík, který osobně na začátku roku 2010 seznámil zastupitelstvo města se svým architektonickým návrhem.

Jaký bude další vývoj?

Na výstavbu Polárky bylo vypsáno otevřené nadlimitní řízení, do kterého se může přihlásit v průběhu března a dubna jakákoliv stavební firma z celé Evropské unie. Začátkem května proběhne vyhodnocení nabídek, a to formou elektronické aukce. Budeme prvním městem České republice, které vysoutěží tak rozsáhlou stavební akci pomocí elektronické aukce. A do budoucna bych chtěl tento systém zavést na nadlimitní i podlimitní stavební veřejné zakázky. Po skončení elektronické aukce bude svoláno zastupitelstvo města, které rozhodne o uzavření smlouvy s vítězem aukce.

Jaké jsou podmínky veřejné zakázky?

Do soutěže se mohou přihlásit pouze firmy, které mají zkušenosti s výstavbou podobných objektů, musí doložit reference na čtyři stavební práce za 150 milionů korun, další dvě na sportoviště ve výši 50 milionů a jednu na vybudování ledové plochy za dvacet milionů korun.

Jak bude financována výstavba haly Polárka?

Součástí předmětu výběrového řízení na výstavbu haly Polárka je také zajištění dodavatelského úvěru, a to vinkulací vlastních finančních prostředků dodavatele ve výši jejich celkové nabídkové ceny, nebo bankovním úvěrem ve výši jejich celkové nabídkové ceny pro pokrytí veškerých stavebních nákladů na výstavbu haly Polárka. Město by pak první splátku zaplatilo v prosinci 2012 ve výši třicet milionů korun a v takové výši by byly i další pravidelné roční splátky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama