Mgr. Michal Pobucký, DiS.

primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • SOCDEM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2018 10:45:00

V zahraničí je používání zavlažovacích vaků zcela běžné

V zahraničí je používání zavlažovacích vaků zcela běžné

Statutární město Frýdek-Místek se rozhodlo vzhledem k opakujícímu se suchu v jarních a letních měsících otestovat zavlažovací vaky pro stromy.

Prozatím jich objednalo deset kusů. Instalovány budou u nově vysazených stromů v ulicích 8. pěšího pluku a Palackého.

Jedná se o lokality v centru města, s panelákovou a činžákovou zástavbou s hustou sítí komunikací, které v létě sálají teplo, a kde se přírodní vláha i z důvodu asfaltových ploch dlouho neudrží. Zavlažovací vaky jsou v takovýchto lokalitách ideálním řešením, nejsou závislé na stálém vodním zdroji, jejich instalace i obsluha je velmi jednoduchá, naplněny jsou během několika minut a následně vodu postupně uvolňují až ke kořenům stromů. 

„Cílem je zvýšit šance na ujmutí nově vysazených stromů a keřů, které potřebují dostatečnou vláhu, aby neuhynuly, a aby nepřišly nazmar peníze vložené do jejich výsadby. Chci věřit, že se vaky nestanou předmětem zvýšeného zájmu vandalů nebo zlodějů, a že přinesou očekávaný efekt. V zahraničí je jejich používání zcela běžné,“ uvedl primátor Michal Pobucký s tím, že stromy fungují jako přírodní klimatizace a proto je nutné je chránit a pečovat o ně.

Náklady na pořízení deseti zavlažovacích vaků se pohybují okolo sedmi a půl tisíce korun. Službu ale odvedou za mnohem vyšší cenu.

Zavlažovací vaky dáme několika mladým stromům v místech s panelákovou a činžákovou zástavbou a hustou sítí komunikací, které v létě sálají teplo a kde se přírodní vláha i z důvodu asfaltu dlouho neudrží. Doufáme, že vaky přinesou očekávaný efekt a stromy neuhynou. Je třeba se o ně starat, protože stromy jsou přírodní klimatizací města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama