Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2019 20:07:03

Napětí v Jihočínském moři stále stoupá

Napětí v Jihočínském moři stále stoupá

Nedávný vývoj vztahů v Jihočínském moři probíhal s napětím, protože Čína v této oblasti vytvářela militarizační aktivity a nezákonně zasahovala do suverenity malých zemí, které pouze žádaly o náhradu způsobené škody.

Čína protiprávně zasahovala do suverenity malých zemí

S ambicemi jednostranně ovládnout Jihočínské moře a rozšířit jeho vliv v regionu Čína prováděla agresivní manévry a nelegálně zasahovala do suverenity ostatních zemí jihovýchodní Asie v Jihočínském moři. Je pozoruhodné, že nelegálně obsadila mezinárodní vody v Jihočínském moři, budovala zde umělé ostrovy ve Spratlyho souostroví a vybavila jej zbraňovými a raketovými systémy.

Podle webu sputniknews.com ze dne 7. března 2018 admirál Philip Davidson, velitel amerického Indo-Pacifického velitelství prohlašoval, že zpozoroval zvýšené čínské aktivity v jihočínském moři a uvedl: „V uplynulém roce došlo k větší aktivitě lodí, vojáků a bombardérů než v posledních letech.“ Tvrdil, že tato činnost představuje riziko pro obchod a upozornil na obchodní činnosti a informace, které se provozují skrze kabely pod Jihočínským mořem.

Čínské jednostranné vojenské aktivity ohrožují regionální stabilitu a setkávají se s mezinárodní kritikou

Je zcela jasné, že čínské militarizační aktivity slouží pouze ke zvýšení napětí a ohrožení stability v regionu. To ovlivnilo nejen země jihovýchodní Asie, ale i země světa, zejména v ekonomice. Napětí v moři negativně ovlivnilo mezinárodní obchod, protože v této oblasti existují důležité námořní trasy.

Podle South Morning Post, Collin Koh, výzkumný pracovník na S Rajaratnam School of International Studies na Technologické univerzitě v Nanyang v Singapuru řekl, že „národy, které si toto území nárokují, jsou jiné než Čína. Toto znepokojení je jistě motivuje k tomu, aby podporovali nepřetržitou přítomnost přátelských a vyrovnávacích pravomocí, kterými mohou snadněji kontrolovat činnosti Pekingu a přinejmenším, pokud by se nevrátily k těmto činnostem, aby zajistily, že Peking bude odrazen natolik, aby se problémy více neprohlubovaly včetně opatření zaměřených na změnu status quo v Jihočínském moři.“

Během posledních dvou let provedly Spojené státy pod správou Trumpu 11 – svobodných navigačních operací (FONOS); nejdůležitější záznam byl zachycen dne 11. února, kde se dva torpédoborce USS Spruance a USS Preble plavili přes Spratlyho ostrovy, uvnitř hranice 12 námořních mil.

Podle navytimes.com se dvě americké válečné lodě plavily poblíž čínsky kontrolovaných ostrovů ve skupině Spratlyho ostrovů podle druhé svobodné navigační operace, kterou tento rok uspořádalo námořnictvo. Torpédoborce s řízenými raketami Preble a Spruance se plavily v teritoriálních vodách dvanácti námořních mil limitujících okolní ostrovy.

CMDR. Mluvčí 7. flotily amerického námořnictva Clay Doss ve svém prohlášení uvedl: „Cílem operace bylo zpochybnit nadměrné námořní nároky a zachovat přístup k vodním cestám podle mezinárodního práva. Všechny operace jsou navrženy v souladu s mezinárodním právem a ukazují, že Spojené státy budou létat, plout a pracovat všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje včetně Jihočínského moře.“

Spojenci a partneři v regionu včetně U.K., Japonska, Austrálie, Nového Zélandu, Kanady a Francie, zintenzivňují své operace v Jihočínském moři ve spolupráci s USA, což poukazuje na „ochotu mezinárodního společenství ustoupit.“

Jako velká země s významnou rolí na mezinárodní scéně je Čína odpovědná za přizpůsobení svého chování v Jihočínském moři na základě mezinárodních zákonů, ukončení všech jednostranných akcí, které situaci komplikují, projevují konstruktivní přístup a přispívají k míru, stabilitě, přátelství a spolupráci v regionu. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama