PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2014 11:03:58

Miroslav Kalousek, parlamentní etika a "slušnomluva"

Miroslav Kalousek, parlamentní etika a "slušnomluva"

...

Po léta národněfrontovní lidovec, na vrcholu své politické evoluce nekompromisní topkař, proslulý častými ataky na své bývalé spolustraníky v KDU-ČSL, ale útočící vlastně na všechny! Už svůj odchod od lidovců popsal v tomto duchu: "A já kdysi, 25 let, jako člen této strany, jsem některé pitomosti dělal se svojí stranou zcela loajálně tak, jako je dělá teď a celá řada jiných straníků. Když těch pitomostí bylo mnoho, tak jsem tu stranu opustil a založil stranu, kde už se pitomosti nedělají."

    Jeho vnitřní problém spočívá v tom, že je velice kontroverzní osobou, která je podle mnohých sociologických průzkumů národem silně neoblíbená a on sám se přitom staví do pozice strůjce  "ekonomického blahobytu". Miroslav je obratný řečník, svého času dokonce i ve svých, přestože demagogických, vystoupeních alespoň relativně přijatelnou formou argumentující. V tomto ohledu však došlo v posledních letech v jeho myšlení snad bohužel k jakési progresi patologie a tolik nutná míra slušnosti vyjadřování se, podle mého názoru, vytratila.

     Na důkaz tohoto tvrzení připojím několik demonstrativních příkladů. Začnu jeho půtkou s viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou, kterou v roce 2011 okomentoval rozhlasovým osočením: "Jedna malá zrůdička jménem Kala se rozhodla z toho asi před čtrnácti dny udělat mediální kauzu, jak ten zločinný Kalousek odpustil 31 miliard.“ O chvíli později pak ještě dodal: „To, co dělá mimořádně bolševický exposlanec ČSSD Kala, považuji za nehoráznost." Tento rok byl pro Kalouska asi nesmírně psychicky zátěžovým, když musel ještě při jedné cestě do sněmovny přitlačit na zeď a profackovat mladíka, který na něj prý vulgárně pokřikoval.

   O rok později uniklo pro změnu do médií Kalouskovo vyjádření z konference TOP 09, které zveřejnil např. server iDNES, a týkalo se milionářské daně. "Milionářská daň? Jsem myslel, že to používají jenom takoví debilové, jako je senátor Čunek, ale ona to opravdu používá většina novinářů. Prožrali jsme to, proflákali. Zlaté časy v Evropě skončily."

   Ale přejděme již k současnosti! Letos v červenci nepotěšil Kalousek své parlamentní kolegy vyřčenou, prostoduchou a egoisticky podbarvenou, myšlenkou: "V poslanecké sněmovně se zločinecké mozky vyskytují pouze sporadicky, ony totiž i mozky se zde vyskytují pouze sporadicky." O pár dní později neušel jeho "tolik bdělé" pozornosti ani ministr Marian Jurečka. "Naivní pasáček vepřů, Božím řízením ve funkci ministra zemědělství, plete se do daní, daně opravdu nespadají podle kompetenčního zákona do portfolia ministra zemědělství."

   "Podrazákem" byl v září rozhořčeným Kalouskem onálepkován předseda poslaneckého klubu ČSSD  Roman Sklenák, kterému se byl nucen druhý den, pod tlakem jasných faktů, omluvit.

    Kalouskovu nedobrou náladu odnesl i senátor Vícha, který se v rámci parlamentní rozpravy při jednání o vráceném zákoně o odpadech pustil neprozřetelně s rozkuráženým a neomaleným poslancem do názorové diskuze a byl bleskurychle umravněn: "Chovejte se slušně, jste tady host!"

   Jedním z nejvíce medializovaných Kalouskových výstupů se stala červencová arogantní urážka komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. To se od řečniště "šiřitel jediné možné pravdy" dojatě rozpovídal: "Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

     Zmíněné mentální selhání musel po stížnosti řešit dokonce i Mandátový a imunitní výbor PS PČR. Tedy konala stejná instituce, která mimo jiné v minulosti uložila pokutu deseti tisíc korun opozičnímu poslanci Davidu Rathovi za skoro nevinnou, ale již okřídlenou, větu na Kalouskovu adresu:  "Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře".

    Členové  výboru došli i nyní většinově k názoru, že by se  měl místopředseda TOP 09 Ondráčkovi omluvit, avšak nikoliv za obsah vyjádření, ale za zvolenou výrazovou formu, která je pro jednání ve sněmovně nevhodná. Vskutku "šalamounské rozhodnutí", ale ani to se paradoxně ublíženému Kalouskovi nelíbilo a tak se odvolal k plénu Poslanecké sněmovny k potvrzení či zamítnutí výborového usnesení. Zde nedošlo ani k jednomu, usnesení nebylo potvrzeno a současně nebylo ani zamítnuto, což v důsledku, podle podle vyjádření sněmovních právníků, znamenalo, že výborem přijatý verdikt ztratil svoji původní, i když ničím nevynutitelnou, platnost.

   A tak Miroslav Kalousek opět unikl spravedlivé veřejné omluvě, avšak další symbolickou morální facku, kterou v tomto případě před celou českou veřejností obdržel, a to nejen od levicové části opozice, mu již nikdo neodpáře. Snad alespoň to samotné projednávání jeho nevkusného chování mu bylo dostatečným poučením a trestem!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama