MVDr. Přemysl Rabas

  • Chomutov
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2019 14:35:00

Je nesmysl říkat, že budeme řešit klimatickou změnu jádrem

Je nesmysl říkat, že budeme řešit klimatickou změnu jádrem

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 12. - 13. prosince 2019

 Děkuji, pane předsedo, pane ministře a kolegyně, kolegové.

Hodně se o jádru mluví. A kdyby teď někdo řekl, že zavřeme jaderné elektrárny, tak sám budu proti, protože ty elektrárny, které stojí, tak nám pomáhají překlenout nějaké období, kdy bychom měli už dávno zavírat uhelné elektrárny, tak, jak to sliboval současný prezident, tehdejší premiér, že když se rozjede Temelín, tak se zavřou uhelné elektrárny v severních Čechách. Zavřel se jenom zlomek a stále lidi v severních Čechách doplácejí na to, že topíme uhlím.

Nicméně to, co slyším, že říká vláda směrem k EU, dejte nám peníze, protože my potřebujeme jádro, abychom zvládli boj s klimatickou změnou, mně to přijde jako velmi absurdní. Protože vidíme ten trend, jak se zdražuje. Každých 10 let se posouvá cena stavby jaderné elektrárny nahoru. A ten trend bude pokračovat. Jádro bude stále dražší a dražší. Takže my ho dneska můžeme plánovat, můžeme připravovat stavbu, za 10, 20 let, když to bude doopravdy reálné, tak cena bude daleko dražší než v současné době. A naopak, cena solární energie, cena větrné energie, ceny i investice, tzn. stavby, zavedení, jdou dolů. Cena této energie bude pořád levnější. Je nesmysl říkat, že budeme řešit klimatickou změnu jádrem. To je absurdní. Už jen proto, že tam máme datum 2030 a 2050, kdy se různé státy v Evropě kloní k tomu, že se pokusí dostat do uhlíkové neutrality.

Když začneme stavět jaderné bloky, tak ty tento proces vůbec neovlivní, protože budou postaveny nejdřív v roce 2040. Ale spíš daleko později. Víme, jak to vypadá. Vůbec do toho procesu nezasáhnou. To je absurdní představa, že nám jádro v tomhle pomůže. Cesta je to, co tady zaznělo – technologie, rozvoj, věnovat se alternativním zdrojům. Tam je cesta. A jestli chceme, jestli říkáme Evropě – dejte nám peníze, abychom mohli něco udělat, když vy chcete něco dělat s klimatickými změnami... To přece není vy a my. My jsme také Evropa. Jak můžeme říkat, Evropa chce, tak nám dejte peníze. To je šílený přístup! A my ani neukážeme snahu. Jestli máme ukázat snahu, tak zavřeme Počerady. Jak se soudilo kdysi dávno – ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno, tak já končím tím – vyšleme signál a zavřeme alespoň Počerady.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama