Roman Werner

  • ODA
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2020 15:57:32

Volit korespondenčně či přes internet jde, vláda ale musí chtít!

Volit korespondenčně či přes internet jde, vláda ale musí chtít!

V demokratické zemi, jako je Česká republika, je zapotřebí základní práva a svobody občanů hájit, ne jim je brát.

 Když bude člověk na podzim v době senátních a krajských voleb v karanténě, nebude mít právo volit. Takto se minulý týden vyjádřil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Ministerstvo vnitra argumentuje tím, že je to v zájmu veřejného zdraví.

Nemá ale náhodou právo volit každý?

Naše česká Ústava a Listina základních práv a svobod zaručuje všem občanům straším osmnácti let právo volit. Toto právo může být porušeno jen v případě, že soud odebere volební právo člověku kvůli nezpůsobilosti. V demokratické zemi, jako je Česká republika, je zapotřebí základní práva a svobody občanů hájit, ne jim je brát.

Podle ministra vnitra ale existují výjimky, kdy volební právo nemusí být dodrženo, a to je právě třeba karanténa.

My ale víme jak lze volební právo lidem zajistit, a přitom dodržet bezpečnostní opatření. Vždyť celý půlrok můžeme v zahraničí vidět, jak lze hlasovat i za dob koronaviru. Ať už lidé hlasují na dálku nebo jsou volby o nějakou dobu odloeženy.

I v Česku lze jednoduše zařídit, aby lidé volili buďto korespondenčně nebo přes internet. Musel by se sice změnit zákon, ovšem novelizovat ho v rychlém režimu není tak velký problém, ten spíš vidím v tom, kdyby nebyla dodržena práva občanu České republiky.

Hlasovat v době koronaviru lze! Vláda jenom musí chtít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama