Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2014 20:49:30

Nešvary volebního systému

Nešvary volebního systému

Volební systém v komunálních volbách funguje úplně na odlišném principu než u jakýchkoli jiných voleb. Největším problémem je, že dává občanům pocit, že mohou volit nadstranicky vybrané osoby, ale fakticky tento volební systém funguje právě primárně

Proč? Důvod je jednoduchý. Nejprve se totiž sečtou hlasy platné pro stranu a z těch se vypočítají mandáty pro daná politická uskupení a až poté se přihlíží k preferencím v rámci strany. Pro přeskočení kandidátů na první místo je pak potřeba mít více než je 10% průměru hlasů na kandidáta v rámci strany. Statistika ukazuje, že v obcích a malých městech se s pořadím ještě zahýbat dá a často se tak děje. Bohužel už u okresních měst tomu tak není. V krajských městech pro přeskočení potřebujete obvykle nějaký ten tisíc hlasů a taková pravděpodobnost je samozřejmě malá.

Jak tedy můžeme volit? Je třeba si uvědomit, že máme celkem tolik hlasů, kolik má naše zastupitelstvo míst. V Českých Budějovicích je to například 45. První možností je tedy volit stranu. To znamená, že dáváme vybrané straně 45 hlasů (za předpokladu, že je kandidátka plná), respektive každému kandidátovi na takové kandidátce dáme právě jeden hlas. Tento případ je samozřejmě pro strany nejlepší a chtěný.

Druhá možnost je volit stranu a ještě k tomu zaškrtnout nějaké další kandidáty z jiných stran. Potom se u vybrané strany od konce odečte počet navíc zaškrtnutých kandidátů. Dejme tomu, že tedy vybraná strana dostane například 42 hlasů (prvních 42 kandidátů na kandidátce) a tři strany, kde jsme udělali křížek u nějakého kandidáta, dostanou právě tento jeden hlas. Výsledek je tedy výhodný primárně pro námi volenou stranu.

Třetí možnost je křížkovat napříč politickým spektrem. Potom každý křížek znamená jeden hlas, kterých můžeme udělit, v našem případě až 45. Výsledně tak svůj hlas rozdělíme mezi více partají, prakticky ani jedné z nich významně nepomůžeme a při závěrečném (ne)přeskakování podpoříme své kandidáty, kteří se ale díky rozdělení mandátů stranám, vůbec nemusí do zastupitelstva dostat.

Na menších obcích tento systém funguje relativně dobře. Ve velkých městech však nikoli. Nezáleží totiž, jestli máte v rámci strany hodně hlasů oproti ostatním, ale záleží na tom, kolik máte hlasů jako strana. Výsledně je tak hlas pro celou stranu daleko více cenný, a proto často politické strany apelují na své voliče, aby je lidé volili křížkem u strany.

A co tedy dělat, když se Vám nelíbí třeba lídr nějaké strany, ale ostatní jsou podle Vašeho názoru rozumní? V těchto volbách máte jedinečnou možnost udělit v rámci své oblíbené partaje negativní hlas. A to jednoduše tak, že v této straně zakroužkujete všechny kandidáty kromě toho, který Vám nevyhovuje. Tím podpoříte politickou stranu hodně hlasy a zároveň v rámci závěrečného přeskakování znevýhodníte vybraného kandidáta. I tak je však u větších měst vysoká pravděpodobnost, že kandidáti na čele do zastupitelstva usednou.

Volební systém do komunálních voleb není dobrý. Domnívám se, že férovější vůči všem by bylo seřadit počty hlasů a v našem případě vybrat prvních 45 zastupitelů. To by samozřejmě zmenšilo vliv politických stran a zvětšilo vliv voličů, což se našim politikům bohužel zjevně nechce. Třeba se někdy takové změny dočkáme, stejně jako možnosti hlasovat elektronicky, která kromě pohodlnosti dává prostor pro výrazně menší chybovost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama