Mgr. Tereza Hyťhová

  • PRO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2019 21:39:00

Česká televize již dávno zpolitizovaná je

Česká televize již dávno zpolitizovaná je

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2019 k Výroční zprávě o činnosti České televize v roce 2016 /sněmovní tisk 113/

Vážená vládo, vážení poslanci, vážené poslankyně. Na dnešním jednání Poslanecké sněmovny jsou body výroční zprávy o hospodaření a také činnosti České televize za rok 2016 a 2017. Samozřejmě jsem si všechny tyto zprávy důkladně pročetla.

Dlouhodobě jsem s naší prací jediné veřejnoprávní televize opravdu velmi znepokojena. Peníze, které my občané, daňoví poplatníci platíme, což je 135 korun měsíčně, je částka, za kterou bych předpokládala seriózní a objektivní informace pro všechny naše občany.

Jelikož je tato televize opravdu jediná, kde se platí koncesionářský poplatek, bohužel tato realita je naprosto odlišná. V loňském roce se na školském výboru, jehož jsem členem, řešil bod, který se zabýval dětským kanálem Déčko. Školský výbor se opravdu velmi kriticky postavil k pořadu Zprávičky na tomto dětském kanálu České televize. Školský výbor většinově přijal usnesení, které obsahovalo, že veřejnoprávní dětský program čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže včetně dětí v předškolním věku.(Smích zprava.)

Pro toto usnesení jsem jako zástupce SPD samozřejmě také hlasovala. Pan generální ředitel České televize Petr Dvořák se přesto, že byl pozván, jednání nezúčastnil, a zdůvodnil to snahou vyvarovat se spekulacím, které by mohly být vykládány jako snaha o zpolitizování vybraného pořadu nebo celého programu. To, že pan ředitel nepřišel a neposlal za sebe ani žádného zástupce, je podle mého názoru opravdu velmi neseriózní a doslova katastrofální chování ředitele jediné české veřejnoprávní televize.

Přijde mi naopak velmi úsměvné, že pan ředitel argumentoval tím, že se chce vyhnout spekulacím o zpolitizování kanálu. Podle mě ale Česká televize již dávno zpolitizovaná je. A to, že se politika České televize prezentuje v pořadech pro děti je opravdu skandální. My za SPD budeme hlasovat proti těmto výročním zprávám České televize, protože prosazujeme, aby televize, placená našimi občany, poskytovala objektivní informace.

Jako učitelka se musím velmi razantně ohradit proti politice České televize v pořadech, které jsou určeny pro děti. A poprosila bych příště Sněmovnu, aby zachovala klid a nesmála se, když tady řečník mluví. Je to opravdu neslušné. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama