Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.09.2019 14:55:08 - HanaP.

Evropská komise

Může souviset ,,odklizení" Jourové pod agendu právního státu s tím, že je Babiš EK stále vyšetřován? Nebo proč jsmenedostali silnější resort? Selhalo vyjednávání nebo jsme na to moc malá a nevýznamná země? A má pro nás lidi nějaký praktický význam funkce místopředsedkyně EK nebo je to jen taková symbolika? A poslední otázka, to o rozdělení funkcí rozhoduje jen předsedkyně EK nebo nějaký orgán?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.09.2019 18:12:59 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,problém je především v tom, že se o pozici Věry Jourové v Evropské komisi nezačalo vyjednávat včas. Jedná se o skutečně slabé a nepohodlné portfolio. Tlačit na státy kvůli principům právního státu je portfolio, kterému se chce většina eurokomisařů vyhnout obloukem. Velikost země nehraje žádnou roli při získání významné funkce. Významnou pozici může mít i člověk z malé země, viz. např. Jean Claude Juncker, který je z Lucemburska. Funkce místopředsedy EK samozřejmě přináší určitou přestiž. Na celkových pravomocích se ale prakticky neprojevuje.  
Pokud jde o rozdělení funkcí, předseda Evropské komise přiděluje komisařům resorty. Nominanti na člena Komise pak musí projít "grilováním" v Evropském parlamentu. Komisi jako celek pak schvaluje Evropský parlament.S pozdravemTomáš Zdechovský