Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.02.2018 11:35:13 - Boolek

odchod z EU

Dobrý den, je pravda, že VB na odchodu z EU bude ekonomicky tratit? Pokud se nepletu, stejné argumenty panují i u nás, tedy že je pro nás členství v EU výhodné. Je tedy pro někoho členství vůbec ekonomicky nevýhodné? Já nechápu ten systém financování států EU. Pokud je pro všechny členství výhoda, kde na to EU bere? Myslel jsem, že to funguje tak, že větší státy dotují ty menší, ale jestli Anglie na odchodu prodělá tak to asi tak nefunguje. Takže kde EU získává finance, které pak přerozděluje tak, aby na tom žádný stát ekonomicky netratil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.02.2018 0:33:32 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,to je dotazů najednou. Pokusím se je tedy všechny odpovědět. :-) Je velmi pravděpodobné, že brexit bude pro britskou ekonomiku velmi bolestný. V roce 2016 šlo 43 % britského exportu do EU a 54% z celkového objemu importu bylo také odjinud z EU. Podrobnější data jsou zde: https://fullfact.org/europe/uk-eu-trade/  V obou případech se jedná o velmi významný podíl. V případě "tvrdého" brexitu přibudou bariéry, které budou obchod s EU ztěžovat. A i v případě měkkého brexitu by Británie neměla volný přístup na trh EU zadarmo. Musela by přispívat do rozpočtu EU stejně jako země EFTA. Ekonomická provázanost ČR s EU je ještě větší - 84 % objemu exportu jde do EU a 65 % jde z EU. Následky ztráty členství by byly pro Česko ještě fatálnější než v případě Británie. Mnohé firmy by přesunuly činnost do zemí, kde mají lepší podmínky pro obchod se zahraničím a mnoho lidí (hlavně těch méně kvalifikovaných) by přišlo o práci. Odhady mluví min. o 400 tisících lidí, co by přišly o práci.Pokud jde o financování EU, zdroje evropského rozpočtu jsou podrobně popsány zde: https://www.euroskop.cz/8878/sekce/prijmy-rozpoctu-eu/ Platí, že obecně více přispívají bohatší státy (s vyšším HDP - jsou čistými plátci), než ty ekonomicky slabší (jsou čistými příjemci). Velikost státu nehraje rozhodující roli. Británie je sice čistým plátcem, nicméně si dokázala vybojovat řadu zvýhodnění. Peníze z rozpočtu EU jdou totiž především na vyrovánávání ekonomických rozdílů mezi bohatšími státy/regiony, rozvoj zemědělství a venkova a také na udržitelný rozvoj. Pokud jsou evropské peníze umísťovány hlavně do ekonomicky slabších oblastí (rozvoj infrastruktury atd.), těží z toho jak příjemce, tak např. i investoři, kteří pocházejí často z těch vyspělejších zemí EU. Prospěch tak z toho plyne celé EU.
S pozdravemTomáš Zdechovský