Zuzana Majerová

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2021 16:17:00

Děti do škol bez podmínek

Děti do škol bez podmínek

Komentář na facebookovém profilu k opatřením proti koronaviru v školství

 
  • NE povinnému testování dětí a rouškám ve školách.
  • Prosazujeme normální dětství a prezenční výuku ve školách.
  • Odmítáme rozdělení dětí a diskriminaci na "očkované" a "neočkované".
  • I děti mají své sociální vazby, blízké kamarády, oblíbené kroužky, které jsou důležité pro jejich duševní a sociální rozvoj. A ten nesmíme nikdy takto násilně narušovat.
  • Odmítáme zákaz pořádání hromadných akcí na školách (besídek, vystoupení apod.)
  • Odmítáme povinné očkování dětí.

Informace MŠMT k chodu škol od 1. září (stojí za přečtení):

"Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy informovalo, že v návaznosti na jednání vlády ČR dne 28. 6. 2021 základní školy ohledně začátku školního roku a tyto informace zaslalo školám do datových schránek. Zde je konkrétně uvedeno, že Vláda České republiky dne 28. června 2021 schválila materiál upravující parametry screeningového testování dětí a žáků škol v září 2021. Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo, že s ohledem na níže uvedené skutečnosti je v počátku zahájení prezenční výuky v novém školním roce 2021/2022 vhodné provést plošné preventivní testování dětí a žáků níže uvedených druhů škol. Hlavním cílem tohoto plošného testování je zajistit bezpečný poprázdninový návrat dětí a žáků k prezenčnímu vzdělávání a hned v počátku školního roku minimalizovat riziko přenosu onemocnění covid-19 v této populační skupině, a tím i předejít vzniku případných ohnisek nákazy, která by se mohla stát základem pro další šíření infekce a zhoršení epidemiologické situace v České republice na podzim tohoto roku. K testování byl vybrán základní segment vzdělávací soustavy, jelikož je z hlediska navrhovaného screeningového testování nejvhodnější, neboť umožňuje získat komplexní informaci o virové náloži a s tím související potenciál šíření nákazy v populační věkové skupině v rozmezí věku 6 až 18 let, a to v období bezprostředně po letních prázdninách. Cílem je tak primárně zamezení vzniku výraznějších ohnisek nákazy, které mohou vzniknout na podkladě zavlečení nákazy do škol a školských zařízení např. po návratu ze zahraničních dovolených, či případně podchycení vznikajících ohnisek nákazy v co nejkratším čase, a to z důvodu možnosti nastavení adekvátních protiepidemických opatření, které by zabránily následnému nekontrolovatelnému šíření onemocnění a nedošlo tak k výraznému zhoršení epidemiologické situace a zároveň by zabránili výraznějšímu omezení prezenční výuky. Znalost virové nálože v populaci po období letních prázdnin a dovolených je nutná pro nastavení adekvátních a cílených opatření pro efektivní řízení epidemie.

Pro pedagogické pracovníky, kde již Ministerstvo zdravotnictví očekává dostatečnou proočkovanost, již systém plošného testování ztrácí opodstatnění a je vhodnější provádět cílené testování této skupiny u osob dosud neočkovaných, popř. z důvodu výskytu ohniska nákazy ve škole nebo školském zařízení.

  1. Testovány budou děti přípravné třídy základní školy a přípravného stupně základní školy speciální, a dále žáci základní školy, střední školy, konzervatoře v denní formě vzdělávání.
  2. První testování proběhne první den školního vyučování 1. 9. s výjimkou prvních tříd, ve kterých bude umožněno testovat až druhý školní den (2.9.). Testování bude probíhat formou antigenního testování v termínech 1. (resp. 2.9., viz výše), 6. a 9. září.
  3. Po vyhodnocení iniciálního testování může být testování dále prodlouženo na další období (např. 1x týdně každé pondělí do konce měsíce září, a to dle aktuální epidemiologické situace, zejména v případných ohniscích nákazy)
  4. Antigenní testy budou opět nakoupeny státem a školám distribuovány o je možnost, aby si škola opětovně zajistila testování metodou PCR – v tom případě jen dvakrát (1x v každém týdnu) s tím, že o případné kompenzaci ze státního rozpočtu bude MŠMT jednat na vládní úrovni v srpnu.
  5. Záměrem je screeningové testování ve školách zavést jako povinné. Školy budou mít mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví nařízeno zajistit provedení uvedeného testování ve stanovené frekvenci a stanoveným způsobem:

Děti a žáci budou mít nařízeno se podrobit buď tomuto testování nebo přísnějším hygienickým opatřením (zejména povinnost nosit po celou dobu přítomnosti ve škole nebo školském zařízení ochranu dýchacích cest ve formě respirátoru FFP2 nebo chirurgické roušky), jinak jim nebude školou umožněna osobní přítomnost na vzdělávání.

Určitá tolerance, spojená s možností omluvení nepřítomnosti žáka z důvodu nesouhlasu zákonných zástupců s testováním žáka nebo nošením roušek, se vztahovala ke školnímu roku 2020/2021. Bližší stanovisko ohledně případného omlouvání nepřítomnosti z důvodu nesouhlasu zákonného zástupce s testováním ve školním roce 2021/2022 bude teprve projednáváno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama