Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2022 19:01:48

Otroctví ve východní Evropě aneb na Moravských životech záleží

Otroctví ve východní Evropě aneb na Moravských životech záleží

Otroctví není černobílé, zejména pokud se podíváme do české, respektive moravské historie. Projevili se snad Moravané jako kolonisté? Nikoliv. Snadněji totiž získáme informace na otázku: Kdy naposledy byly Češi a zejména Moravané oběťmi otrokářství?

Odpověď najdeme v období roku 1663, tedy v historickém období, kdy docházelo k transatlantickému obchodu s otroky na jihovýchodní Moravě. V této době totiž Morava zažila poslední nájezdy Turků a Tatarů, když docházelo k odvlékání desítek tisíc obyvatel do otroctví. V roce 1663 podnikli Krymští Tataři spolu s Turky nájezd na Moravu, při kterém odvlekli do otroctví desítky tisíc lidí.

Podle záznamu z diplomových prací či ČT24 z 22. listopadu 2014: „V září a říjnu 1663 pronikli osmanští vojací od Váhu skrze Karpaty na jihovýchod Moravy. Vyplenili Veselí, Strážnici, Hodonín, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Lanžhot, Podivín, Pohořelice, Měnín či Hustopeče. Za šest dnů odvlekli 12 tisíc místních lidí do otroctví. Třetí útok na počátku října mířil na Klobouky, Vsetín a Valašské Meziříčí. Úhrnná bilance lidí odvlečených do otroctví činila řádově desítky tisíc.“

Zatímco Západní Evropa kvůli historickému údělu otrokářství ve svých bývalých koloniích vyznává různé ideologie o bílém otrokářství a kampaně typu Black live Matters (Na černých životech záleží), tak naopak východní Evropa by se měla zaměřit na připomínání otrokářství ze strany Tatarů a Turků a zaměřovat se na kampaň Moravia lives Matter (Na moravských životech záleží).

Doporučené zdroje a odkazy:

Dvě stě Valachů padlo. Před 350 lety se Turek jal plenit Moravu

<https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/vyroci-bitvy-s-turkem-v-hrozenkovskem-prusmyku.A131005_1984736_zlin-zpravy_ras>

Velká Morava měla stovky otroků. Výstava přibližuje neznámou část historie

<https://zlin.rozhlas.cz/velka-morava-mela-stovky-otroku-vystava-priblizuje-neznamou-cast-historie-7208321>




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama