"Boží" bojovník Ponert: Nenechme zase policii dělat si, co chce

05.04.2012 21:53

Video z úterního zásahu policie vůči dvěma aktivistům iniciativy Skutečná demokracie, má na Youtube již více než 17 tisíc shlédnutí. Oficiálních vyjádření a názorů na tento zásah však příliš není. Do redakční emailové schránky nám přišlo sdělení, že v této souvislosti bude podáno trestní oznámení. Na koho, a proč přesně, ovšem ve zprávě uvedeno nebylo.

"Boží" bojovník Ponert: Nenechme zase policii dělat si, co chce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taxikář Zdeněk Ponert byl ve svém živlu

ParlamentníListy.cz si s odstupem několika dnů povídaly o tom, co se stalo, s jedním z aktérů - kontroverzním taxikářem Zdeňkem Ponertem.

Na úvod je třeba konstatovat, že Miloš Cach a Zdeněk Ponert, kteří odešli z Holešovské výzvy a nyní se angažují ve Skutečné demokracii (mimo jiné právě Ponert držel nedaleko Úřadu vlády 16 dnů hladovku), se dostali do křížku s policisty poté, co odmítli odjet z určeného místa. Po několikaminutovém vyjednávání proti nim policisté zasáhli paralyzéry a sundali je ze střechy auta, aby to mohlo být odtaženo.

Jednání policistů vzápětí zkritizovala Koordinační rada Občanské iniciativy Čas na změny. „Odsuzujeme policejní zásah paralyzérem proti pokojným protestujícím u Strakovy akademie - sídla vlády,“ uvedli tito zástupci iniciativy ve svém oficiálním prohlášení.

Podle Jaroslava Kuchaře z iniciativy Vyměňte politiky může být tvrdý zásah policie jen pár dnů poté, co byla veřejnost svědkem toho, jak se strážci zákona zachovali v případě Romana Janouška, vnímán daleko víc negativně. „Víte, nechci se pouštět do jakýchkoli spekulací, zda byl zákrok oprávněný či nikoli, neviděl jsem ho. Ovšem i ve svém blogu jsem vyslovil jedno velké varování, které vyplývá z morální devastace v zemi. Totiž to, že můžeme stát jen krůček od toho, aby se tu objevil nějaký nový student Šmíd…,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kuchař.

Student Šmíd byl vymyšlenou osobou, která měla být údajně zabita při zákroku policie proti studentům v roce 1989. Jeho smrt vyhnala do ulic další lidi a spustila sametovou revoluci, která se nezastavila ani ve chvíli, kdy se ukázalo, že žádný student Šmíd nikdy neexistoval - pozn. redakce.

V úterý, bezprostředně po incidentu a poté, co se záznam o něm objevil na internetu, tisková mluvčí policejního prezídia Veronika Hodačová redakci sdělila, že policie přistoupila k zákroku proto, že aktivisté opakovaně odmítli opustit prostor. Na místě se totiž prý nacházela značka zákazu zastavení v době mezi 9. a 14.30 hodinou.

Policie auto odtáhla, zadržené předvedla...

"Vozidlo bylo nutno odtáhnout. Zadržení byli předvedeni na místní oddělení police k podání vysvětlení," uvedla pro ParlamentníListy.cz Hodačová. Kolik policistů a jaké prostředky byly při zásahu skutečně použity, mluvčí nesdělila, s tím, že si informaci musí vyžádat od Ochranné služby PČR, která se tímto incidentem bude zabývat až po odletu Angely Merkelové.

Ve čtvrtek Hodačová ParlamentnímListům.cz sdělila následující: "Úkoly související s bezpečnostním opatřením k zajištění ochrany státní návštěvy plnilo před objektem Úřadu vlády České republiky šest příslušníků Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, šestnáct příslušníků speciální pořádkové jednotky (SPJ) a příslušníci dalších policejních služeb (mimo jiné dopravní policisté). Výstroj, kterou byli vybaveni příslušníci SPJ, je pro tuto jednotku zcela standardní. Provedený zákrok směřoval proti osobám, které se dopustily protiprávního jednání. Tyto osoby neuposlechly opakovaných výzev k opuštění prostoru, kde bylo nutné plnit úkoly související s bezpečnostním opatřením, a bránily odtažení vozidel, která stála v místě zákazu zastavení."

Mluvčí: Zákrok policistů byl oprávněný

Jak dodala, zákrok policistů byl vyhodnocen jako oprávněný. Vyjádřila se i k donucovacím prostředkům, jež byly u zásahu použity.

"V průběhu zákroku byl ve smyslu zákona o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů použit také donucovací prostředek. Elektrický dočasně zneschopňující prostředek. Použití a volba tohoto i jiných donucovacích prostředků záleží za zachování zákonných podmínek pro použití na posouzení okolností zákroku ze strany policisty. Elektrický dočasně zneschopňující prostředek je při zákrocích využíván jako jeden z donucovacích prostředků na základě vyhodnocení okolností zákroku," sdělila dále mluvčí.

A co říkají na zákrok samotní aktéři?

„Nejprve se vyjádřím k důvodu našeho „odstranění“ z místa. Policie lže. Potřebovala nás jakýmkoliv způsobem rozehnat! Výroky, že se po půl třetí odpoledne budeme do prostoru moci vrátit, byly jen lží pro média. Nebylo nám umožněno se vrátit. Policie uzavřela tento prostor a vyhlásila ho za území, kde je bezpečnostní zóna vlády, do které jsme již nebyli vpuštěni! Zákrok byl nepřiměřený již z toho důvodu, že petiční stánek byl policií několikrát prohledán, zda v něm není bomba či jiné věci, co by mohly být vyhlášeny za nebezpečné. Myšlenky, které hlásá naše Skutečná demokracie, jsou asi skutečně nebezpečné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Ponert.

Šíření myšlenek Skutečné demokracie je nebezpečné?

„Skutečná demokracie se poučila z vývoje lidstva za období 500 let před Kristem až do dnešní doby. To, že nás banky otročí lichvou, tedy úroky, je v židovském světě trestným činem. Také v arabských zemích je úrok trestný. Dokonce i kasína a prostituce je zde zakázana. To vše si i naše Skutečná demokracie vzala za své. Jenomže šíření nejen těchto myšlenek je pro naši i jiné vlády nebezpečné. Proto jsme nebezpeční. A to, že jsme proti násilí, je ještě nebezpečnější. Víme, že právě proto jsme museli být odstraněni. Za jakoukoliv cenu,“ pokračoval ve vysvětlování svých postojů Ponert.

Jak zdůraznil, policie šla podle něj proti Ústavě, která je nadřazena i Zákonu o policii. „Jednali a konali špatně. Nedbali na to, že zákrok byl, jaký byl. Splnil účel, byli jsme rozehnáni a již nestojíme před Úřadem vlády. Myšlenky, které říkáme lidem, budeme ale říkat jinde. Jen je možné, že jim budou vadit kdekoliv,“ podotkl Ponert.

Podle něj by se měli lidé zamyslet nad tím, zda opravdu dovolí, aby opět policie mohla vše. „Oni zatím mohou jen to, co my jim sami dovolíme. Ale jestli jim dovolíme, že nás budou mlátit, tak ať si poslouží. Myslí si, že se jich bojíme. Ale opak je pravdou. Demise vlády a nové volby ale nic neřeší. Kdyby volby mohly cokoliv změnit, tak je vláda dávno zrušila. Ale vzpoura otroků je a přijde celosvětová. Nejsme násilníci, ale chceme dokončení sametové revoluce,“ uvedl ještě Ponert, kterému nejvíce vyčítána živnost taxikáře, při které si účtuje 99 korun na kilometr. Nerespektuje tím totiž nařízení města o regulaci cen na nejvýše 28 Kč/km. Svoje taxi značky Mercedes má pomalované protestními nápisy proti magistrátu a městské policii, svou činnost nazývá „osmý odboj“, při čemž sebe na svém blogu označuje za prvního mluvčího tohoto odboje.

Na kontroverzního taxikáře má soud i "jiný" pohled

Ačkoli je kritika vůči Ponertovi a jeho „živnosti“ velmi silná a pochopitelná, správní soud už v roce 2007 ve sporu mezi jedním nejmenovaným taxikářem, který zhruba trojnásobně překročil stanovené maximální ceny, a ministerstvem financí rozhodl ve prospěch taxikáře a zrušil pokutu, kterou měl platit. Soud tehdy agrumentoval tím, že městská vyhláška či nařízení nemůže být nadřazena zákonu o cenách, který připouští regulaci jen v případech, kdy je trh ohrožen účinky omezení hospodářské soutěže nebo to vyžaduje mimořádná tržní situace. A k takovému stavu v Praze podle soudu nedošlo.

Tehdejší náměstek pražského primátora Rudolf Blažek (ODS) označil rozhodnutí soudu za nebezpečné a město Praha ani nadále tento názor soudu nerespektovalo. Regulační nařízení nezrušilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…