Citlivost na změnu počasí

29.09.2015 0:00

Trpí (nejen) vaše klouby meteosenzitivitou?

 Citlivost na změnu počasí
Foto: dodavatel TZ
Popisek: hory

Ať si to přiznáme nebo ne, počasí má na nás výrazný vliv. Horko, chlad, vítr, tlak i elektromagnetické pole nás intenzivně ovlivňují. Zdravý člověk tyto změny zvládá lépe, citlivější lidé mohou trpět řadou různých projevů, ti další např. astmatici a revmatici změny často vnímají mnohem intenzivněji.

Naši předkové byli dříve mnohem více v kontaktu s přírodou a podle ní také řídili své aktivity. Dnes jsme od cyklů přírody stále více odtrženi a možná právě proto nám změny počasí dělají takové potíže. Zhruba u každého třetího člověka je možné při výraznějších změnách počasí pozorovat podráždění, úzkost i různé zdravotní obtíže. Často se mohou projevit také bolestí starých poranění – jizev a zlomených kostí.

Často skloňovaná příčina: barometrický tlak

Jedno z nejčastěji přijímaných vysvětlení se týká vlivu atmosférického neboli barometrického tlaku. Barometrický neboli atmosférický tlak označuje hmotnost vzduchu v atmosféře, je důležitý zejména pro předpověď počasí, odborníci sledují jeho kolísání a rychlost změny. Tlak působí na tkáně, které klouby obklopují. Před zhoršením počasí se tlak snižuje, tkáně “nabudou”, což následně způsobuje bolest kloubů. A nejen klouby “poznají” přicházející změny počasí. U citlivějších jedinců se s náhlým poklesem tlaku mění také nálady, objevují se deprese a zhoršuje se kvalita spánku.

Změnilo se počasí a není vám nejlépe?

Často nás to láká zachumlat se do deky, což někdy také není špatné řešení. J Pro změnu však zkuste zařadit také pohyb – aktivita čerstvém vzduchu prospívá každému. Před procházkou je však vhodné jemně procvičit/prokroužit velké klouby, zvýšíte tak jejich hybnost a procházka bude pro vás příjemnější. Také namožení svalů můžete v chladném počasí cítit inzenzivněji, proto neberte dostatečné oblékání na lehkou váhu, je třeba udržovat si správné tělesné mikroklima. K tomu vám dobře poslouží termoprádlo, funkční oblečení a jejich správné vrstvení. Oblečení nepodceňte, raději se vybavte více vrstvami, které můžete v případě potřeby odkládat.

Zdravé mazání uleví kloubům

Pokud vás se změnami počasí trápí bolest kloubů, není od věci jemná masáž a promazání bolavých míst mazáním s bylinnými extrakty. Mezi stálice v této oblasti patří již tradiční francovka Alpa, která slouží mimo jiné také ke zmírnění řady nepříjemných bolestí při kloubním a svalovém revmatismu.

Také při sportování buďte opatrní

Zejména v chladném počasí jsou sportovní zranění častější, protože svaly mohou být ztuhlé zimou a tím ke zranění náchylnější. Je proto třeba již zmíněné uměřené oblékání a dostatečné zahřátí před sportovní aktivitou. Tím nejen ochráníte své svaly a šlachy, ale také zvýšíte svou pohyblivost, snížíte svalové napětí a rovněž předejdete svalovým křečím.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…