"Je čas věšet pravičáky." Trpěl jsem neprávem, říká komunista a žaluje

12.03.2013 8:52

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dala parafrázovat loňská příhoda asistenta komunistického poslance Dolejše Jaromíra Petelíka. Na jeho facebookovém profilu se totiž před pár měsíci objevil text, že „je čas rozvěšet pravičáky po městech“. Petelík sice autorství popřel, podal však trestní oznámení. Po pár měsících šetření to ale vypadá, že je případ ve slepé uličce - autora textu totiž policie dosud neobjevila.

"Je čas věšet pravičáky." Trpěl jsem neprávem, říká komunista a žaluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Petelík rozdává materiály na podporu senátní kandidatury Jiřího Dolejše

Vzpomínáte? Komunistický zastupitel na Praze 8 a asistent poslance KSČM Jiřího Dolejše Jaromír Petelík loni v říjnu čelil podezření, že je autorem výzvy k násilí proti pravici. Na jeho facebookovém profilu se totiž okolo senátních voleb, v jejichž prvním kole triumfoval právě Dolejš, objevila věta:

„Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám“.

Téměř okamžitě poté všechna média toto vyjádření pěkně rozmázla. Navíc věc rozzlobila předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Ta všem televizím totiž tehdy řekla, že se chystá na Petelíka podat jako zastupitele Prahy 8 trestní oznámení, neboť jde prý o "naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivci a skupině osob".

„Paní předsedkyně Němcová na mne trestní oznámení i přes divadlo médií nepodala, respektive ho podala, ale až po několika dnech a navíc na neznámého pachatele. Trestní oznámení na neznámého pachatele jsem podal ale i já, a to hned v říjnu,“ řekl s odstupem čtyř měsíců nyní ParlamentnímListům.cz Petelík. Avšak opětovně popřel, že by byl autorem slov on sám:

"To opravdu nejsem."

Případ podle něj mají na stolech stále policisté.

Byly výslechy svědků, případ je otevřený

„Je to nyní v té fázi, že případ není uzavřený, policie to stále řeší. Proběhly výslechy svědků, čekalo se i na vyjádření zástupců Blesku, tedy média, které tento případ zveřejnilo jako první. Policie chtěla, aby deník odhalil zdroj,“ sdělil dále ParlamentnímListům.cz Petelík s tím, že i on sám na policii vypovídal dokonce několikrát; dodával prý kriminalistům "určité" důkazy, či tipy na osoby, které by mohly kauzu osvětlit.

„Myslím, že ta věc půjde do ztracena. Bude možná potvrzeno, že na mne byl spáchán trestný čin, ale konkrétní viník se nedohledá,“ podotkl dále.

Že by ale za něj psal falešný profil konkrétní mladík skrývající se pod přezdívkou Lance Dukematcher - což podle některých tehdejších spekulací měl být jistý člen Svazu mladých komunistů Československa - tak od této hypotézy prý i on sám ustoupil.

„To je asi fakt slepá ulička. Podle mého soudu neměl nikdo sebemenší důvod na mne něco připravovat nebo fingovat. Ovšem stále si myslím, že šlo o politický souboj na zastupitelstvu Prahy 8. Nemám ale k tomu fyzický, hmatatelný důkaz. Nechci proto nikoho pomlouvat, nikoho konkretizovat,“ dodal Dolejšův asistent.

Loni v říjnu přitom připustil, že je možná i ta spekulace, že chtěl někdo přes něj zaútočit na místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše.

„Ano, i to je jednou z možností. Podívejte se na úspěch Jirky Dolejše v senátních volbách na Praze 8 a paniku, jakou to vyvolalo u pravicových stran,“ zmínil tehdy v rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde kromě jiného zdůraznil, že zásadně odmítá, že by se na jeho FB profilu vůbec objevila urážlivá tvrzení psaná jeho rukou.

Připomeňme, že zatímco předsedkyně sněmovny Němcová tehdy do médií burácela o tom, že jde o nehorázné chování asistenta a věc se musí důkladně vyšetřit, naopak někteří komentátoři celou záležitost tak trochu shazovali. Třeba komentátor Lidových novin (LN) Daniel Kaiser.

Mirka Němcová střílí na snadné terče...

„Kanonem na Petelíka“, nazval Kaiser svou poznámku k aféře Petelíka zveřejněnou v deníku 29. října.

„Ze zmínky o desátém kolenu lze usuzovat, že to celé nebylo míněno smrtelně vážně. Nicméně Mirka Němcová se rozhodla na Petelíka podat trestní oznámení. Předsedkyně sněmovny střílí na hodně snadný terč. Co takhle se místo mladého komunisty, s velkou pravděpodobností frustráta netypického pro svou generaci (Petelík je ročník 1983), vymezit vůči jeho vrstevníkovi, oblíbenému herci a hudebníkovi, když žádá naházet politiky do Vltavy?“ zmínil Kaiser s otazníkem v poznámce.

„I kdyby to ale byly autentické věty, máme s každým žvatláním na Facebooku oběžovat policii?“ otázal se zde také komentátor a připomněl, že Facebook je jako „sociální médium“ ze své podstaty zrádné: I polosoukromé konverzace díky facebookové veřejnosti přátel, kteří mají násobky dalších přátel, získávají totiž jakýsi poloveřejný charakter, což si možná ani jeho uživatelé neuvědomují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…