Máme zlé zprávy pro Andreje Babiše i Kalouska s knížetem. Levičáci budou potěšeni

21.02.2014 11:21

Dva dny po sobě zveřejněné průzkumy volebních preferencí a sestavených volebních modelů zaujmou především výraznými rozdíly ve výsledcích hnutí Úsvit přímé demokracie. Zatímco podle volebního modelu CVVM vycházejí Okamurovi a spol. pouhá tři procenta, dnes zveřejněná čísla agentury STEM přisuzují Úsvitu více než dvojnásobek a zařazují ho jen těsně za KDU-ČSL a ODS.

 Máme zlé zprávy pro Andreje Babiše i Kalouska s knížetem. Levičáci budou potěšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Anketa

Na Ukrajině teče krev. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 13203 lidí

Aktuální průzkum volebních preferencí podle agentury STEM vyznívá nejlépe pro ČSSD, pro níž se vyslovilo 18,3 procenta dotázaných. Následuje hnutí ANO se ziskem 17,3 procenta, KSČM s 13 procenty, TOP 09 si vysloužila 7 procent, ODS 5,2 procenta, KDU-ČSL 4,9 procenta a hnutí Úsvit 4,4 procenta. Stranické preference vyjadřují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, včetně nerozhodnutých i těch, co k volbám nepůjdou. Proto jsou preference nižší, než by odpovídalo volebnímu výsledku, o němž rozhodují jen účastníci voleb.

Na základě volebních preferencí sestavila agentura STEM volební model, který vynechává ty dotázané, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se pouze o takové respondenty, kteří se chtějí zúčastnit voleb. Zároveň zohledňuje i účast v posledních volbách do Poslanecké sněmovny a počítá přitom s volební účastí 58 procent.

Celý průzkum ZDE.

Hojivá náplast pro Úsvit, je těsně za lidovci a ODS

V tomto volebním modelu pak dosáhly shodného výsledku 21,4 procenta ČSSD a hnutí ANO. Na třetím místě je KSČM se ziskem 16,8 procenta a čtvrtá TOP 09 si připsala 9,2 procenta. Do sněmovny by se dostaly ještě tři velice vyrovnané politické subjekty – KDU-ČSL (7,8 procenta), ODS (7,5 procenta) a hnutí Úsvit (6,7 procenta).

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Především pro hnutí Úsvit jde o potěšitelnou zprávu, protože o den dříve zveřejněný průzkum mu přisoudil ve volebním modelu pouhá tři procenta, čímž by se jako jediné z nynějších stran dolní komory Parlamentu do sněmovny nedostalo. Naopak průzkum agentury STEM kopíruje stávající složení sněmovny podle politických stran.

Hnutí ANO ztrácí na síle, propadla se TOP 09

Podle vývoje posledních měsíců od listopadu minulého roku mírně posiluje ve volebním modelu ČSSD, naopak hnutí ANO dosáhlo po volbách vůbec nejnižšího výsledku. TOP 09 má dokonce nejnižší přízeň za více než půl roku a podpora pro stranu Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska spadla až pod 10 procent.

Jen s malými výkyvy si stabilní přízeň drží KSČM. ODS po dvou svých nejslabších výsledcích v prosinci 2013 (6,9 procenta) a v lednu 2014 (6,2 procenta) se mírně zvedla na 7,5 procenta. Totéž platí pro KDU-ČSL, která svá prosincová (6,7 procenta) a lednová (6,6 procenta) čísla vylepšila v únoru na 7,8 procenta. Úsvit přímé demokracie po rekordních prosincových 7,6 procenta a lednovém poklesu na 5,7 stoupl na 6,7 procenta, což je hodně odlišný výsledek proti údajům CVVM, které by Okamurovo hnutí s 3 procenty vůbec nepustily do sněmovny.

Citovaný výzkum STEM byl proveden v pravidelné sérii TRENDY osobními rozhovory face to face s využitím kvótního výběru ve dnech 5. – 12. února 2014 na souboru 1102 dotázaných reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Statistická chyba u tohoto souboru se pohybuje kolem ± 2 procentní body u menších stran, u větších stran kolem ± 3 procentních bodů. Výzkumná série TRENDY je hrazena výhradně z prostředků STEM a nezávisí na žádném zadavateli mimo STEM.

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…