Nadešel pravý čas na očkování proti chřipce

20.10.2014 14:22

Podzim je nejvhodnějším časem k očkování proti sezónní chřipce. Touto stále velice podceňovanou infekcí ročně onemocní téměř každý čtvrtý Čech. Vyhnout se riziku nákazy je přitom možné pouhým, pro každého dostupným očkováním. Vakcíny proplácejí svým klientům prakticky všechny tuzemské zdravotní pojišťovny.

 Nadešel pravý čas na očkování proti chřipce
Foto:
Popisek:

Nyní je pravý čas na očkování. Vakcína začíná chránit před onemocněním zhruba za čtrnáct dní a tato ochrana trvá od šesti do 12 měsíců. Vakcína má jen velmi vzácně vedlejší účinky a je tedy vhodná také jako prevence pro ekonomicky činné lidi, pro které může být nemoc problémem v zaměstnání. Očkovacích látek máme k dispozici dostatek,“ uvedla vedoucí lékařka Očkovacího centra při Infekčním oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Iva Šípová.

Ambulance očkovacího centra českobudějovické nemocnice je otevřena každou středu od 7 do 9 a od 14 do 16 hodin. Zájemci o poradenství a očkování se nemusejí předem objednávat. Každého přijmeme bez předchozího ohlášení. Vakcína včetně aplikace u nás vyjde na 200 korun. Lidé nad 65 let jsou očkováni zdarma u svého praktického lékaře,“ poznamenala MUDr. Šípová.

Ambulance je umístěna v poradně infekčního oddělení v pavilónu E. Vchod je v přízemí infekčního oddělení směrem od centrálního pavilonu, takže zájemci nemusejí procházet přes klasickou infekční ambulanci. Informace je možné získat i telefonicky na čísle vedoucí lékařky 387 874 661 či na její emailové adrese sipova@nemcb.cz.

Očkování je nejdůležitější metodou prevence chřipky. Jeho účinnost byla opakovaně prokázána a pohybuje se od 70 do 90 procent. V současné době činí proočkovanost české populace přibližně pět procent, což je hluboko pod doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO). Na komplikace spojené s chřipkou ročně v ČR umírají stovky lidí.

Chřipka je onemocnění vysoce nakažlivé. Přenáší se buď přímým vdechnutím kapének z okolí již nemocné osoby, nebo kontaktem s virem například na klice od dveří nebo kapesníku, které kontaminovala nakažená osoba. Pokud se virus usadí v dýchacích cestách, začne se rychle množit, virus může nakažený člověk šířit po dobu 10 dnů. Nemoc pak zpravidla propukne do tří dnů. K nejzávažnějším komplikacím chřipky patří těžký zápal plic a zánět srdečního svalu. Nejohroženější skupinou jsou malé děti, senioři a lidé trpící jinými chronickými nemocemi,“ zdůraznila MUDr. Šípová.

K příznakům chřipky patří vysoké teploty, třes zimnice, bolesti hlavy, kloubů, svalů, očí, celková únava, nevolnosti, zažívací problémy, bolest a pálení v krku, suchý kašel či bolest za hrudní kostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …