"Odměna" za ministrovu cestu do práce? 16 trestných bodů

11.08.2010 6:33

Bodový systém funguje jako bič na nezdárné řidiče. Mezi ty se řadí i řada řidičů vládních aut.

 "Odměna" za ministrovu cestu do práce? 16 trestných bodů

Šéfové jednotlivých resortů včera do Poslanecké sněmovny na hlasování o důvěře vládě nebývale spěchali. A to až nezdravě. Řada z řidičů jejich vozů při tom totiž porušila předpisy. Kdyby je tak zastavila policie, dostali by nejeden "trestný" bod.

Nejhůře dopadl podle sledování reportérů Mladé fronty Dnes, jež si na ministerská auta posvítila, šéf zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Jeho řidič opakovaně překročil rychlost a přejížděl i vyšrafovanou plochu na vozovce.

Tučná pokuta pro ministra

Na jeho 60kilometrové cestě, kterou z Příbrami do Prahy musel překonat, by mu tak policisté mohli uložit až čtrnáctiapůltisícovou pokutu.

Úřady by navíc nezdárnému ministrovu řidiči "přidali" šestnáct trestných bodů, tedy dokonce o čtyři více, než za kolik se odebírá řidičský průkaz.

"Nevnímal jsem to. Pokud mi dáte fotografie, tak to budu ešit. Jsem v takové situaci popvé a nevím, jaké v tom mám pravomoci," obhajuje se v deníku Fuksa.

Ani jeho další vládní kolegové ale nejeli spořádaně. Bez pokut by nedojeli například šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo Josef Dobeš a Radek John (oba z Věcí veřejných).

John: Sednu a usnu

"Jsem tak unavený, že sednu a usnu," obhajoval svého řidiče John, který na reportéra MF Dnes apeloval, aby jej příště vzbudil. Ministr by se prý následně svého řidiče dotázal, proč porušuje předpisy.

Bodový systém byl v Česku zaveden v červenci roku 2006. Podle policie se osvědčil, stává se díky němu prý méně dopravních nehod a na silnicích umírá méně lidí.

Více čtěte:

Huml v televizi: Bodový systém se do roka změní

Foto: machinegun.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…