Advokát: Kontrola nemocných pracovníků? Firmy to stejně nevyužijí

28.08.2011 16:31

Po měsících příprav přichází do sněmovny další novela zákoníku práce z dílny ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Ta se zasazuje především o posílení pravomocí zaměstnavatele. Ten by například měl dostat možnost kontrolovat, jestli pracovník na nemocenské dodržuje lékařem stanovený režim. Tato úprava však rozzlobila odboráře, který chtějí podat stížnost k Ústavnímu soudu.

Advokát: Kontrola nemocných pracovníků? Firmy to stejně nevyužijí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Sporný bod zkritizoval i advokát PRK Partners Jaroslav Škubal. Podle něj úprava přinese více škody než užitku, protože ji zaměstnavatelé stejně nebudou využívat. „Ve skutečnosti tento problém nikoho netrápí. Navíc nikdo neřeší, co se stane, když zaměstnavateli otevře zaměstnanec dveře a bude mít štětku v ruce. Není to detailní a pokud sedí zaměstnanec na místě, tak je nepostižitelný. Když ho navíc zaměstnavatel doma nenajde, tak mu později zaměstnanec řekne, že byl u lékaře nebo spal," uvedl pro HN.

Za protiústavní by však úpravu neoznačil. Příliš snadné pořizování neschopenek je totiž podle něj praxe, která české zaměstnavatele reálně trápí.

Vyšší odstupné pro matadory mladé nediskriminuje, míní právník

Jinak ale Škubal novelu pochválil. Ocenil například možnost „pronajmutí" zaměstnance, i když její firma není agenturou práce a nemá k tomu licenci. „Během posledních let jsem zakládal snad deset agentur práce firmám, které agenturami nejsou a tuto činnost ani dělat nechtějí. Oni jen potřebovaly, aby zaměstnanci jedné společnosti mohli fungovat i ve druhé nejenom na pracovní cestě, ale aby si tam mohli například i pověsit cedulku finanční ředitel a běžně fungovali," vysvětluje právník.

Chválu si podle něj zaslouží i úprava odstupného, které by se nově mělo odvíjet od délky pracovního poměru. Argument, že by tato praxe mohla poškozovat mladší zaměstnance, Škubal odmítá. „Je ale samozřejmé, že se v případě propouštění použije běžný postup společností ze západní Evropy. Tedy poslední přijatý, první propuštěný," připouští.

Čtěte také:

Nový zákoník práce doporučil výbor. Opozice nic nezměnila 

Drábkova novela zákoníku práce prošla vládou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …