Advokátka Samková: Zruším volbu prezidenta. Udělám pro to vše

16.11.2012 7:43

Uchazečka o Hrad advokátka Klára Samková zaregistrovala na ministerstvu vnitra kandidátní listinu s pouhými 128 platnými podpisy. Deníku Právo řekla, že tak učinila z toho důvodu, aby mohla u Nejvyššího správního soudu (NSS) napadnout prováděcí zákon o přímé volbě.

Advokátka Samková: Zruším volbu prezidenta. Udělám pro to vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

"Od momentu, kdy jsem ten zákon přečetla, mi bylo jasné, že je to políček do tváře českého voliče. Měla jsem to v plánu od samého počátku," řekla Samková s tím, že už například nutnost 50 tisíc podpisů k registraci považuje za protiústavní. "Celý ten zákon je popřením přímé volby," konstatovala.

Nejvyšší správní soud správnost údajů na peticích pro odmítnuté kandidáty pravděpodobně přezkoumávat bude. "Nejvyšší správní soud bude k případným stížnostem přistupovat individuálně podle povahy uplatněných námitek,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Podle ní tedy není možné nyní vyloučit, zda bude přezkoumávat správnost údajů na petičních arších.

Ministerstvo vnitra musí do 23. listopadu s konečnou platností oznámit, kteří kandidáti splnili zákonné podmínky pro registraci. Odmítnutí adepti mají dva dny na podání stížnosti u NSS.

Samková je odhodlaná usilovat o zrušení zákona

Klára Samková hodlá bojovat za to, aby zákon o prezidentské volbě zrušil Ústavní soud. "Doufám a jsem připravena pro to udělat všechno. Vložím do toho všechny své právnické znalosti a prostředky," říká odhodlaně advokátka.

Pokud by se svými námitkami uspěla, mohlo by to přímou volbu skutečně ohrozit. Ústavní soud by se mohl stížností zabývat až několik týdnů, takže by se volba naplánovaná na druhý a čtvrtý víkend v lednu 2013 nemusela stihnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…