Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

20.10.2011 22:16

Bývalý americký právník Edward Fagan v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) řekl, že se nevzdá, dokud od města Karlovy Vary nevysoudí zhruba deset miliard korun za dluhopisy vydané v roce 1924. Zástupcům města, České národní banky (ČNB) a ministru financí prý dal čas na jednání do 31. října. Poté už bude bojovat u soudu.

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Fagan prý není jediným držitelem dluhopisů. "V naší skupině jsou lidé pěti národností," řekl v ČT a zmínil Čechy a Američany. Je prý také v rozpacích z toho, že se celá kauza dostala na veřejnost. "Já jsem nezahájil tento mediální cirkus. Udělal to starosta, guvernér (ČNB), ministr financí," řekl. K více než osmdesát let starým dluhopisům se prý dostal náhodou.

Podle bývalého amerického právníka mají zástupci města, ČNB a ministerstva čas se s ním sejít do konce října. Dosud toho ale nevyužili. "Kdyby neměli dluh, pozvali by mě na kávu a řekli: pane Fagan, hluboce jste se mýlil, nemáme žádný dluh," řekl s tím, že u soudu bude o vyplacení peněz bojovat "dokud ho nezabijí".

Hodnota dluhopisů se tisíckrát zvýšila

Dluhopisy měly být údajně splatné po 30 letech, v roce 1954 prý ovšem splaceny nebyly. Fagan městu oznámil, že podle něho splatnost dluhopisů i nadále trvá a jejich hodnota včetně veškerého příslušenství za 87 let trvání dosáhla asi 506 milionů dolarů. Tedy téměř tisíckrát více, než byla původní nominální hodnota.

Rudolf Píša z Muzea cenných papírů už dříve ČTK sdělil, že Karlovy Vary vydaly celkem 1000 cenných papírů s nominální hodnotou 500 a 1000 dolarů. Dluhopisů mělo být emitováno za celkem 1,5 milionu zlatých dolarů, uvedl Píša.

S dluhopisy se po vytištění obchodovalo na newyorské burze. V roce 1938 ale byly Karlovy Vary připojeny k Německé říši a splácení se během války zastavilo. V roce 1946 stát převzal záruku za splácení dluhopisů a byla snížena úroková sazba na čtyři procenta s prodloužením splatnosti do 1. ledna 1966. "Mezi ministerstvem financí ČSSR a zahraničními majiteli dluhopisů bylo 25. května 1984 podepsáno memorandum o zaplacení neuhrazených dluhopisů, kdy stát uzavíral tuto záležitost," dodal Píša.

Fagan se zasadil i za odškodnění vězňů z koncentračních táborů

Fagan si v 90. letech udělal jméno mediální kampaní kolem odškodnění židovských vězňů koncentračních táborů za otrocké práce během nacismu v Německu a Rakousku. Poté se verbálně angažoval v pomoci rakouským odpůrcům jihočeské Jaderné elektrárny Temelín, z akce pak ale vycouval.

Fagan chtěl také zastupovat u soudu pozůstalé obětí katastrofálního požáru lanovky v rakouském Kaprunu v roce 2000, Rakousko mu ale advokátní praxi u svých soudů zakázalo, a proto Fagan v této věci podal žaloby v USA. Nabídl také zajistit odškodnění obětem cunami v jižní Asii. V roce 2006 oznámil, že hodlá žalovat Polsko za to, že údajně nesplatilo dluhopisy vydané před druhou světovou válkou. Žalobu za držitele těchto cenných papírů chtěl právník proti polské vládě podat u newyorského soudu.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …