Akademici budou protestovat vždy a proti všemu, míní ekonom NERVu

20.01.2012 17:58

Zjišťujeme, že jsme asi sto let za opicemi v systému financování vysokých škol. Nejen tato slova zazněla v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlasu 1. Pronesl je ekonom Daniel Münich, který uklidňoval obavy veřejnosti ze zavedení školného. Sám však připustil, že dosud není zcela zřejmé jako oi v novém systému sehrají banky. Stanou se studenti jejich obětmi?

Akademici budou protestovat vždy a proti všemu, míní ekonom NERVu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Školné na vysokých školách. Prezident Václav Klaus v minulosti opakovaně prohlásil, že studenti veřejných vysokých škol v podstatě parazitují na většině společnosti. Na druhou stranu, sám prezident, ale i generace studentů po něm studovali zadarmo, resp. Právě za peníze daňových poplatníků. Je zavedení školného na místě nebo půjde jen o skvělý zdroj příjmů pro bankovní domy? Nejen na tuto otázku odpovídal v dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu 1 člen NERVu Daniel Münich.

Je třeba nově definovat statut studenta

Münich tvrdí, že na protesty mají vysoké školy jistě právo, druhá věc je, jestli by vysoké školy schválili v podstatě jakýkoliv zákon. Má totiž za to, že kdyby si akademici měli sami napsat zákon, tak by nakonec dospěli k názoru, že jim vyhovuje zákon současný.

„Debata s akademickou obcí probíhala asi pět let a vzpomínám si, že vždy, když jsme chtěli nějaké téma uzavřít, tak se představitelé škol zvedli od stolu a prohlásili, že takto si to nepředstavovali, říká host.

Na prvním místě je ale podle Münicha  třeba nově definovat statut studenta. Současný model, který studenta definuje jako závislé dítě do věku šestadvaceti let, už nevyhovuje dnešní skutečnosti, Lidé se mnohdy na vysokou školu vracejí později, dokončují studium déle a podobně.   Pokud se to nepodaří, tak reforma nebude dotažena.

Jako v Británii? Možná ano, možná ne

Ekonom opakovaně zmiňoval systém financování škol fungující ve Velké Británii, kde školné splácí člověk až ve chvíli, když dosahuje standardních příjmů. Pokud jich nedosahuje, povinnost splácet se na něj nevztahuje. Mimo to ovšem také uvedl, že o definitivní podobě splácení školného v Česku ještě není rozhodnuto, takže není jisté, zda bude český model shodný s britským,

 „Nárok na půjčku nesmí vyžadovat nějaké garance za půjčku. Na druhé straně musí být půjčka nějakým způsobem omezená. Splácet půjčku pak budou jen lidé, kteří dosáhnou standardního příjmu,“ prohlásil Münich.

Školné je zátěž do života? Člověk s diplomem vydělá dost

Námitku, že vysokoškoláci budou po zakončení studia zatíženi půjčkou za studium, k tomu budou shánět byt a k tomu si snad ještě budou chtít založit rodinu, což není levná záležitost, ekonom smetl prohlášením, že plat vysokoškoláka je u ná podstatně větší, než plat člověka se základním vzděláním, ale i člověk s nižším vzděláním zvládá založit rodinu. Proč by to tedy nedokázal vysokoškolsky vzdělaný člověk?

V závěru pořadu připustil dvě možné slabiny nivě připravovaného systému. Ze stávající podoby návrhů zákonů o školném a příslušných půjčkách nelze vyčíst, zda se studenti nestanou rukojmími bank, které na nich budou vydělávat ne právě málo. Ta možnost tu existuje, ale zároveň platí, že tento scénář nastat nemusí nastat.

Nakonec také není jasné, co udělá se školným příští vláda či jak se s ním naloží poslanci za pět deset let. Podle Münicha je třeba počítat i s tím, že podmínky financování vysokých škol změní a školné např. opět zruší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…