Akademici kritizují Kalouska za škrty. Odejdou od nás lidé, pláčí

05.11.2012 10:53

Akademie věd má přijít v příštím roce o půl miliardy korun a to díky novým škrtům ministerstva financí v rozpočtu státu, což se vědcům nelíbí. „Povede to k omezení činností ve výzkumu a vývoji a k poklesu počtu výzkumných pracovníků zejména v Akademii věd a na vysokých školách," varovali akademici. Nad takovým omezením proto hořekují.

Akademici kritizují Kalouska za škrty. Odejdou od nás lidé, pláčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vědci odmítají nový návrh rozpočtu,. Výdaje na vědu a výzkum navrhuje totiž ministerstvo financí snížit pro příští rok o 2,7 miliardy korun a v dalších dvou letech o 2,5 miliardy korun. Například Akademie věd by měla dostat o 6,5 procenta méně peněz.

Předsednictvo akademické rady AV proto upozornilo, že celkové snížení výdajů státu na vědu má přesáhnout celkově deset procent, což povede k zásadnímu omezení výzkumu.

„Stagnace celkových výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace od roku 2011 a jejich nyní navrhované snížení pro rok 2013 o více než deset procent povedou k omezení činností ve výzkumu a vývoji a k poklesu počtu výzkumných pracovníků zejména v Akademii věd a na vysokých školách," varovali akademici. S takovým omezením zásadně nesouhlasí.

„Navržené další snížení rozpočtu už povede ke skokové změně v kvalitě a objemu výzkumné činnosti Akademie věd ČR a ke ztrátě konkurenceschopnosti," vylíčili dále vědci a upozornili na to, že snižování akademii zasáhne víc než ostatní výzkumná pracoviště.

Jsme nejproduktivnější, tak proč?

„Akademie věd je v ČR nejproduktivnější institucí ve výzkumu a vývoji," zdůraznili ve své stanovisku.

ČTK navíc cituje z vládního materiálu, který má k dispozici. Podle něj by celkové výdaje na vědu měly v roce 2013 klesnout o 2,7 miliardy a v roce 2014 a 2015 pak dále každoročně klesat o 2,5 miliardy.

„Akademie prý zatím škrty zvládala díky slučování a omezování některých pracovišť a odkládání nákupu přístrojů. Pro příští rok by ale měla akademie od státu dostat 3,9 miliardy korun, což je o 584 milionů méně než letos a například oproti roku 2009 to znamená snížení o 1,1 miliardy,“ uvedla ČTK.

Nový návrh státního rozpočtu, který odpoledne projedná vláda, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun. Schodek 100 miliard korun zůstal zachován. Méně peněz poputuje kromě vědy také na výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…