Akt a pietní akt? Rozdíl zná bonmotista Kalousek

22.06.2010 7:11

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je mistrem ve věcném a přesném vyjadřování. Podle mediálního odborníka Ladislava Špačka nastavil na české politické scéně kolegům laťku hodně vysoko.

Akt a pietní akt? Rozdíl zná bonmotista Kalousek

"Mezi křesťansko-sociální politikou a socialismem je takový rozdíl, jako mezi aktem a pietním aktem." Nic necharakterizuje umění verbálního projevu bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska víc, než tento výrok z 22. října 2008, ve kterém reagoval na slova komunistického poslance Dolejše. Ten poznamenal směrem k lidovcům, že křesťané mají vlastně blízko k myšlence socialismu.

Naposledy dal o sobě Kalousek vědět, když pro ParlamentníListy.cz varoval před přílišným optimismem Petra Nečase ve věci zamezení zneužití vládních postů pro osobní prospěch. „Petr Nečas nemůže nevědět, že Věci veřejné a velkou část ODS společně zve hrdliččin ku lásce hlas. Takže on sám musí vědět, že z jeho pozice je to bohužel jenom přání," komentoval Nečasův hřmotný projev na víkendovém kongresu ODS.

„Kalousek je jeden z nejtalentovanějších prezentátorů v elektronických médiích. Schopnost konzistentní zkratky, tedy umění vše vyjádřit ve dvou větách, navíc velmi trefně, ulehčí novinářům práci," komentoval pro ParlamentníListy.cz Kalouskův verbální projev mediální expert Ladislav Špaček. Kalousek má prý navíc výhodu v tom, že odpovídá představě solidního politika, za což může i vždy dokonalá volba oděvu a jeho mimika.

Kolotočáři a parafráze na Churchilla

Místopředseda TOP 09 ale nechodí daleko ani pro ostřejší výrazy. „Jestli někdo tady chce s vážnou tváří tvrdit, že tím nejefektivnějším (protikrizovým) nástrojem je snížení spotřební daně z pohonných hmot, tak ať sežere diplom, pokud ho má," nechal se slyšet ve sněmovně. Na adresu bývalého šéfa ČSSD Paroubka mimo jiné poznamenal: „Je otázkou, zda chce být tato sněmovna rukojmím zbytnělého ega z kolotočářsko-veksláckého prostředí."

Ušetřen nezůstal mnohdy ani Paroubkův „zlý muž", středočeský hejtman David Rath: „Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat," upravil Kalousek pro Ratha legendární výrok někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla.

„I takové ostřejší výrazy do politiky patří. Od toho expresiva jsou, on tím vyjadřuje mimořádnost situace. Nepůsobí tak dojmem umělohmotného panáka, který si na něco hraje," řekl ParlamentnímListům.cz Špaček.

Mezi Zemanem a Kalouskem je prý rozdíl

V četnosti používání bonmotů se u konzervativního politika z TOP 09 přímo nabízí srovnání se socialistou Milošem Zemanem. Špaček ale ve způsobu jejich používání vidí u obou výrazných řečníků zásadní rozdíl. „Miloš Zeman měl vždy pocit, že musí být vtipný za každou cenu, že se to od něj tak nějak očekává. Zdůrazňoval tak svou mimořádnou inteligenci. U Kalouska ale nejde o vtipkování, podle mého to on zásadně používá jen k trefnému pojmenování situace," uvedl pro ParlamentníListy.cz Špaček.


VIDEO: Projev Miroslava Kalouska ve sněmovně 24. září 2009


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…