Akt inaugurace nového prezidenta již začal. Ve Vladislavském sále je 500 hostů

08.03.2013 10:04

V 10:00 začala ve Vladislavském sále společná schůze Poslanecké sněmovny a Senátu. Účastní se jí zhruba 500 hostů včetně hejtmanů, diplomatů a nyní již bývalého prezidenta Václava Klause. Miloš Zeman se po složení slibu má stát třetím prezidentem České republiky.

Akt inaugurace nového prezidenta již začal. Ve Vladislavském sále je 500 hostů
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Miloš Zeman se dnes má stát prezidentem České republiky. Vladislavský sál, nejslavnostnější sál Pražského hradu i Česka, byl již deset minut před začátkem akce téměř zaplněn poslanci, senátory, ministry i diplomaty – ti všichni přihlížejí aktu inaugurace nového, v pořadí třetího českého prezidenta.

Jak informoval reportér ParlamentníchListů.cz, příznivci Miloše Zemana se soustředili na prvním nádvoří. „Byli tam viděni příznivci Zemana se šálami kolem krku s trikolorou a s obrázkem Zemana. Je jich tam asi 1500,“ informoval reportér. Viděl prý také poslance TOP 09, kteří slíbili, že na Pražský hrad přijdou dnes v motýlkách. "Slib dodrželi," dodal.

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák pak v souvislosti s tím pro ParlamentníListy.cz řekl: „Ať jsou tady klidně poslanci z TOP 09 v motýlcích, o nic nejde! Vždyť jde o doplněk společenského oděvu. Jestli to ale mají na protest, je to jejich věc.“

Reportérka Portálu ČT24 pak hlásila, že na Hradčanské náměstí stovky lidí slavnostní akt sledují na velkoplošné obrazovce. Namátkou je kontrolují policisté.

Zeman políbil ruku Lucii Bílé

„V tiskovém středisku to vypadalo krátce před začátkem akce jako na lodi plné běženců. Hromada novinářů a zmatek,“ hlásil také z Hradu náš reportér. "Ze stanoviště novinářů na konci sálu toho není moc vidět. Že by pomsta Hradu novinářům?"dodal krátce poté.

Ještě jednu pikantnost zachytil náš reportér. "Miloš Zeman hned u vchodu do Vladislavského sálu políbil ruku Lucii Bílé" sdělil.

Co se týče diplomatického sboru, jsou mezi nimi velvyslanci z USA a Ruska nebo diplomaté z Ukrajiny, Řecka či Rakouska.

Průběh ceremoniálu pestří 11 nových prvků. Patří k nim kromě jiného televizní přenos na velkoplošné obrazovky umístěné na třetím nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí. Další novinky se týkají třeba průvodu Vladislavským sálem, při němž mají být nesena obě nejvyšší státní vyznamenání, kterých se prezident po složení slibu stane nositelem, a to Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Salvy nad Prahou
 

Po Zemanově slibu zazní nad Prahou 21 dělových salv. Armáda kvůli nim do Lobkovické zahrady na Petříně dovezla čtyři speciálně upravené kanony. K palbě je od rána připravuje obsluha složená z vojáků pražského posádkového velitelství.

Po prezidentském slibu zazní česká hymna a salvové kanony budou pálit. Aby se střelba ozvala ve správný okamžik, bude mít armáda v sále "informátora" s vysílačkou, který dá ve stanovený okamžik pokyn vojákům na Petříně.

První slečna přišla na Hrad ve žlutém

K příležitosti slavnostního slibu si Zeman oblékl na zakázku ušitý oblek z mírně lesklé látky, která byla utkána z vlny a hedvábí. Pro inauguraci si vybral i černé italské boty, sněhobílou košili s monogramem MZ a kravatu v národních barvách. Nechybí mu ani stříbrné manžetové knoflíčky.

Jaký je oděv doprovodu budoucí hlavy státu, tedy dcery Kateřiny a manželky Ivany? První slečna  je oděná do černé pouzdrové sukně a žluté halenky, opásaná je úzkým černým páskem, v rukách pak drží bíložluté psaníčko. Na nohou má černé lodičky na ultravysokém podpatku. První dáma je pak oděná celá do černé barvy; její černé střevíčky ale mají podstatně menší podpatky. První slečna má navíc i nový účes z polodlouhých vlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…