Aktivista Uhl: Rath nemluví pravdu, vazba vězně neláme

09.06.2012 19:02

David Rath ve svém sněmovním vystoupení řekl podle komentátora Petra Uhla řadu nepravd o úrovni českých vazebních věznic. Jakkoliv je pořád co zlepšovat, rozhodně prý není pravda, že by vazba byla určena k vynucování výpovědí, nebo že by se vězni mohli mýt pouze dvakrát týdně.

Aktivista Uhl: Rath nemluví pravdu, vazba vězně neláme
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

David Rath ve sněmovně mimo jiné tvrdil, že ho ve věznici vyvádějí pouze jednou denně na hodinu na dvorek dvakrát tři metry. Petr Uhl v komentáři pro deník Právo přiznal, že již pět let žádnou vazební věznici nenavštívil, ale připustil, že za současné vlády nemůže takové zacházení vyloučit.

„Nečasová vláda radikálně odbourává sociální stát a mnoho lidí dnes říká, že za komunismu bylo lépe. Proč by to nemělo platit o vazebních podmínkách,“ uvažuje.



Dvorky jsou nadále stejně velké jako před rokem 1989

Proto mu udělalo radost, když si v rozhovoru s mluvčím věznice přečetl, že poslancova tvrzení byla přehnaná a nepřesná. Dvorky podle Uhla mají sejných 28 metrů čtverečních, jako když tam v listopadu 1989 seděl on sám.

Lživé je podle Uhla i Rathovo tvrzení, že vazba je v ČR užívána k lámání lidí a nucení k výpovědím. „Obviněný se může hájit jakkoliv, třeba i lží,“ upozorňuje komentátor. „Jistě se stává, že i soudce poruší trestní řád a vezme ho do vazby, i když by bylo možné ho stíhat na svobodě. To ale není Rathův případ,“ dodává.

Málo alternativních trestů

Česká společnost se podle Uhla nedostatečně zbavuje odplatného pojetí trestu ve smyslu „zavřít až zčerná.“ Pozitivní je podle Uhla zejména vliv Evropské unie a Rady Evropy, které za posledních dvacet let významně přispěly k humanizaci vězeňství. Mnohé lze zlepšit, ale to bývají spíše hříchy vlády, která s Radou Evropy spolupracuje nedostatečně. Málo se například užívají alternativní tresty a užívají odklony.

Nebýt Evropské unie a Rady Evropy, byli bychom na tom podle Uhla mnohem hůř. Určitě by u nás prý bylo vězněno více než půl procenta občanů, jako je tomu v Číně, Rusku nebo USA.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…