Aktuality WHO o viru Zika

17.03.2016 0:00

Všeobecné preventivní opatření, jak efektivněji odhalovat, adekvátně a rychle reagovat na vypuknutí nových nákaz, na jiné mimořádné zdravotní situace a stavy nouze.

Aktuality WHO o viru Zika
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: vědci

Zvýšený výskyt mikrocefalie a neurologických poruch v oblastech výskytu infekce virem Zika byl projednán na 2. zasedání Krizového štábu WHO, které se konalo 8. března 2016.

Štáb shledal, že sílí důkazy o existenci příčinného vztahu mezi infekcí virem Zika a zvýšeným výskytem mikfrocefalií a neurologických poruch, a proto přetrvává stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

Lokální přenos viru byl od začátku roku 2015 hlášen v 41 zemích.

“Geografické rozšíření nemoci se zvětšuje. Riziková skupina roste a mezi způsoby přenosu je nyní kromě bodnutí komárem zařazen i pohlavní styk”, uvedla ve svém prohlášení doktorka Margaret Chan, generální ředitelka WHO.

WHO oznámila již 2. února 2016, že vysoký výskyt mikrocefalie s dalšími neurologickými poruchami hlášenými v Severní a Jižní Americe představuje ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). Oznámení vedlo k setkání expertního výboru svolaného podle Mezinárodních zdravotnických předpisů (The International Health Regulations, IHR). Výboj vydal konsenzus o podezření, že existuje příčinný vztah mezi výskytem mikrocefalií a onemocněním virem Zika. Proto vyvstává naléhavá potřeba sledovat výskyt onemocnění na celém světě a koordinovat výzkum vedoucí k objasnění vztahu infekce a mikrocefalie, respektive dalších neurologických chorob.

Stav se hodnotí stupněm 2 podle rámce WHO (WHO Emergency Response Framework) a tento stupeň spustí zvýšenou pohotovost ve všech regionálních kancelářích.

Důsledky vyhlášení stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu (PHEIC):

  • posílení politického tlaku v postižených zemích pro získání vysoké pozornosti,
  • zintenzivnění mezinárodní spolupráce a informovanosti,
  • příprava na výskyt onemocnění v konkrétních zemích,
  • mobilizace zahraniční pomoci a opatření,
  • uvolnění potřebných prostředků na základě podrobného zhodnocení současné situace.

Doporučení WHO

Podle rozhodnutí Krizového štábu WHO nebudou zaváděna žádná omezení pro cestování a obchod. Je třeba ale varovat těhotné ženy před cestou do oblastí s výskytem infekce Zika a nechráněným sexuálním stykem s partnery, kteří pobývali v rizikových oblastech. Turistům v rizikových oblastech doporučujeme chránit se před bodnutím komáry oblečením pokrývající celé tělo, používáním repelentů a moskytiér.

Je třeba zvýšit informovanost o rizicích v oblastech výskytu u tamních obyvatel i turistů, a to zejména všech žen v plodném věku.

WHO vyzývá členské země, aby sbírali a sdíleli data týkající se výskytu viru Zika a mikrocefalie.

Výzkum

Další postup má za cíl zintenzivnit výzkum a připravit postup k regulaci reservoárů komárů Aedes. Prioritami výzkumu zůstává prokázání vztahu infekce virem Zika a mikrocefalií a neurologickými poruchami, zejména syndromem Guillain-Barrého. Pozornost bude věnována především genetické výbavě a odlišení různých kmenů viru Zika a návrhu zvířecího modelu pro experimentální studie.

WHO spolupracuje na průkazu souvislosti mezi infekcí a mikrocefalií s mnoha mezinárodními partnery: Institut Pasteur ve Francii, London School of Hygiene and Tropical Medicine ve Velké Británii a U. S. Centers for Disease Control and Prevention. Světová zdravotnická organizace participuje na výzkumu a vývoji diagnostických postupů, očkovacích látek a antivirotik.

Preventivní opatření, jak efektivněji odhalovat, adekvátně a rychle reagovat na vypuknutí nových nákaz, na jiné mimořádné zdravotní situace a stavy nouze.

Vyhlášení tzv. stavu nouze, neboli „Ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu“ (PHEIC) generální ředitelkou WHO je v souladu s Mezinárodními zdravotním řádem (IHR) v případě, že nákaza představuje mimořádnou událost a hrozí, že se rozšíří do dalších zemí po celém světě. V tom případě WHO poskytuje:

  • informativní podporu jak postiženým tak i nepostiženým zemím,
  • informativní podporu k omezení cestování a dalším akcím, které by měly být zavedeny, aby se snížilo riziko rozšíření nemoci do dalších zemí.

Na 136. zasedání výkonného výboru WHO (v lednu 2015) byla přijata rezoluce jako odpověď na nedávnou epidemii eboly. Ta zmocňuje Světovou zdravotnickou organizaci k významně efektivnějšímu vyhodnocení, k adekvátní a rychlé reakci na vypuknutí nových nákaz, na jiné mimořádné zdravotní situace a stavy nouze.

Mezi klíčová ustanovení patří:

  • rychlá implementace potřebných kroků v rámci Mezinárodního zdravotního řádu (International Health Regulations IHR),
  • budování globálních zdravotnických pohotovostních pracovních sil,
  • zřízení rezervního fondu pro potřeby rychlých intervencí,
  • zvýšení podpory vývoje očkovacích látek, diagnostických nástrojů a léčebných prostředků nově objevujících se (tzv. emerging) nemocí.

PHEIC bylo od roku 2005 vyhlášeno pouze čtyřikrát:

V roce 2008 pro pandemii chřipky, dvakrát v roce 2014 v souvislosti s ebolou a výskytem obrny ve státech střední Asie a nyní v pro rizika infekce virem Zika s výskytem mikrocefalie.

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D.,

Kancelář WHO v ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…