Albrightová mluvila a senátor zhnuseně odešel: Balkánská řeznice, já viděl tvé mrtvé

24.07.2012 7:01

JINÝMA OČIMA Někdejší ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová v minulém týdnu navštívila Českou republiku. Při jejím vystoupení v Senátu ji plénum uvítalo aplausem ve stoje. Senátor Jaroslav Doubrava sál zhnuseně opustil. Jak vysvětlil ParlamentnímListům.cz, člověk stojící za vražděním nevinných lidí si takové pocty nezaslouží.

Albrightová mluvila a senátor zhnuseně odešel: Balkánská řeznice, já viděl tvé mrtvé
Foto: Martin Kovář
Popisek: Madelaine Albright a Bill Clinton na mši

Albrightová, která byla blízkou přítelkyní Václava Havla, má česko-židovské kořeny. Narodila se v rodině diplomata Josefa Korbela. Velká část její rodiny byla díky svému původu vyvražděna během druhé světové války. Válku přežila v Srbsku a to jen díky tomu, že ji tamní rodiny tajně ukrývaly. Bývá ale tvrdě kritizována právě za svoji politiku právě vůči Srbsku, kdy se ve funkci ministryně zahraničí USA podílela na bombardování, které směřovalo i na civilní cíle.

Mrtvá těhotná sedmnáctiletá dívka. I to je politika Albrightové

Když koncem minulého týdne mluvila v Senátu, člen horní komory Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) raději odešel. „Jedním z důvodů, proč jsem tak zareagoval, byla její politika coby ministryně zahraničí vůči Srbsku. V době agrese vůči Srbsku jsem tam mnohá místa navštívil. Stál jsem třeba jako živý štít s občany Bělehradu, navštívil jsem Novi Sad, kde jsem viděl hory mrtvých civilistů, lidí, kteří absolutně za nic nemohli. Viděl jsem tam také zabitou sedmnáctiletou dívenku v sedmém měsíci těhotenství. Byla zabita kazetovou bombou,“ vysvětluje smutně Doubrava v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„To byla munice určená za zabíjení živých cílů, a jejíž použití zakazovala Ženevská konvence. To si myslím, že s humanitou nemá absolutně nic společného. Vzpomínám si na rozhovor s Jiřím Dienstbierem, který tam v té době působil jako zvláštní zmocněnec OSN a ten mi říkal, že v Kosovu sice došlo k hromadnému exodu, ale to utíkali Srbové i kosovští Albánci před americkými bombami, ne proto, že by se vzájemně vyvražďovali,“ vzpomíná na slova někdejšího českého ministra zahraničí.

Konflikt na Balkáně vyvolaly USA

Balkánský konflikt podle něho záměrně vyvolali Američané. Bylo to proto, aby ten stát rozbili, protože představoval nebezpečí pro záměry Amerikánů v té oblasti. Myslím si, že to potvrzuje i fakt, že v Kosovu je obrovská americká základna, dokonce největší mimo území USA, což byl i důvod, proč se tam potřebovali dostat,“ míní senátor.

„Když jí celý sál v Senátu tleskal ve stoje, litoval jsem toho, že tam už nemohl být Jirka Dienstbier, budiž mu země lehká. Věřím tomu, že on se svoji vrozenou taktností by jim přece jenom dal najevo, co si o tom myslí. Nemyslím si, že si Albrightová takové ovace zasloužila,“ soudí Jaroslav Doubrava z hnutí Severočeši.cz.

Humanitární vraždění jadernými zbraněmi?

Exministryně Albrightová bývá občas svými kritiky poněkud drsně titulována jako balkánská řeznice. Je možné se s takovou přezdívkou ztotožnit? „Když vezmu v potaz zkušenosti z mé cesty po Srbsku, tak se s tím musím ztotožnit, protože rozbíjet byty, sestřelovat autobusy a zabíjet nevinné, není v pořádku. Já jsem tam viděl hromady spálených mrtvých těl. Koneckonců jsem byl první, kdo přivezl zprávu o tom, že v Novim Sadu byla použita jaderná zbraň, neboť ochuzený uran je pořád uran. Co jiného si o té dámě může člověk myslet,“ říká jednoznačně senátor.

Srbové jí zachránili život, ona jim za odměnu poslala bombardéry

Přesto všechno je v naší zemi Albrightová poměrně uznávanou osobností, čemuž odpovídalo právě i její přijetí v Senátu. Jak si to vysvětlit? „To je havlovina. Vždyť to byl Havel, kdo ji sem přitáhl a byl to on, kdo ji tady takřka glorifikoval. Navíc to byli právě Srbové, kteří Albrightové za druhé světové války zachránili život, když ji coby dítě židovského původu po dobu války ukrývali. A ona se jim odvděčí tímhle způsobem,“ nechápe její činy senátor Doubrava.

„Navíc díky tomu, že tu byla tak oslavovaná, tak se vlastně Američané dostávali a ovlivňovali politické dění v naší zemi. To podle mě není ta nejšťastnější cesta, kterou bychom se měli dát. Ostatně to ukazuje i současná ekonomická situace,“ poznamenal v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…