Alexandr Vondra žádné problémy nemá. Podívejte se na Wikipedii

27.03.2011 16:16

Rozsáhlá internetová encyklopedie Wikipedie mapuje počiny méně či více známých lidí z mnoha oblastí lidské činnosti - politiku nevyjímaje. Jenomže zatímco o některých současných politicích najdete z jejich nepříjemných politických kauz každý detail, například u Alexandra Vondry se o kauze ProMoPro nikdo nic nedočte. Wikipedie je obří encyklepedie, jejíž obsah vytváří sami čtenáři s pomocí celosvětové sítě dobrovolných správců a editorů.

Alexandr Vondra žádné problémy nemá. Podívejte se na Wikipedii

Pavel Drobil, Martin Barták, Milan Jančík nebo Miroslav Kalousek. Známé tváře i známá jména z české politické scény. A také jména, o kterých média informovala v souvislosti se závažnými kauzami.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

I proto nikoho asi nezarazí, když bude na internetu vyhledávat informace o těchto (i jiných ) mužích, že v rozsáhlé encyklopedii Wikipedie najde popsaný celý průběh jejich politické kariéry - včetně pádů a průšvihů - společně s odkazy na média, jež informovala třeba o nepříjemných kauzách. Pokud ale bude kdokoli hledat prostřednictvím encyklopedie informace o současném ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) a chtěl by si udělat obrázek o jeho roli v diskutované kauze ProMoPro, neuspěje.

Ministr Vondra čistí svůj rezort, píše encyklopedie

"Mladá fronta DNES prvního září 2010 publikovala investigativní reportáž, v níž zdokumentovala korupci a manipulaci s plánovanou armádní zakázkou na nákup samojízdných minometů od firmy Patria, která se retrospektivně týká také předražených obrněných transportérů Pandur II. Od propuknutí skandálu ministr Vondra věnuje zvýšenou pozornost čištění resortu od lidí a vazeb spojenými s pochybnými zakázkami a systémové úpravě zadávání soutěží na výběr armádních zakázek," uvádí se v enycklopedii, do které může přispívat každý, kdo má touhu informace o vyhledávaném objektu (či osobě) rozšířit.

Je tak celkem zarážející, že by se nenašel nikdo, kdo by měl zájem u osoby ministra obrany informovat také o jeho možném propojení s kauzou ProMoPro. A to i přesto, že celá záležitost není uzavřena a celkem jistě asi ani hned nebude.

Hledá-li čtenář české mutace Wikipedie informace například o exministrovi životního prostředí Pavlu Drobilovi, najde vedle životopisných dat i podrobný popis kauzy Státního fondu životního prostředí, která Drobila stála vládní funkci.

Pro srovnání: Stránky na serveru wikipedie.cz s heslem Alexandr Vondra a Pavel Drobil, stav k momentu publikace článku.

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

"Může to tak být, že se někdo panu ministrovi Vondrovi o stránku na Wikipedii pečlivě stará a edituje ji. V případě, že tam někdo vloží nějaký příspěvek, který se kauzy ProMoPro týká, může ho mazat. Mohl by to dělat i třeba samotný ministr, o čemž však dost pochybuji," vysvětlil ParlamentímListům.cz možnou záhadu odborník na internetová média Miloš Čermák.

Vyjádření Alexandra Vondry se získat redakci nepodařilo.

Starostu Prahy 5 Jančíka Wikipedie nešetřila

Před necelými dvěma roky zažil v souvislosti s odkazem na Wikipedii zřejmě nepříjemné chvilky také tiskový mluvčí tehdejšího kontroverzního komunálního politika Milana Jančíka z ODS. Pokusil se totiž životopis svého šéfa vylepšit. A to způsobem, který v Česku neměl zatím obdoby.

Zmanipuloval totiž heslo v internetové encyklopedii tím, že z ní odstranil všechny zmínky o Jančíkových skandálech.
"Vystudoval sborový zpěv na konzervatoři a právnickou fakultu. Má titul JUDr. a MBA. Byl členem opery státních divadel v Olomouci a Ostravě a pěveckého souboru Národního divadla v Praze. Pracoval také jako zpěvák v Českém rozhlase," bylo v encyklopedii uvedeno o kontroverzním starostovi Prahy 5.

Jeho mluvčí Radovan Myslík ze slovníku informace o starostových skandálech vymazal.  Odstranil i jakoukoliv negativní, byť pravdivou informaci o svém nepopulárním šéfovi. Využil toho, že Wikipedii tvoří dobrovolníci: možnost zasáhnout do ní má každý uživatel internetu. Když věc vyšla najevo, hájil se tím, že šlo o omyl.

"O takto brutální zásah do encyklopedie se dosud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné," řekl tehdy na celou záležitost jeden z českých správců Wikipedie.

Přispívat do encyklopedie ano, ale s přísnými pravidly

Wikipedie je celosvětovou encyklopedií. Pro přispívání do ní však platí přísná pravidla. Každá informace musí být zdrojována - třeba odkazem na novinový článek, odbornou literaturu či oficiální životopis. Jak česká mutace světové megaencyklopedie sama informuje, stará se o ní 24 tuzemských správců, kterým jednotlivá hesla rozšiřuje zhruba 8 000 registrovaných pisatelů, takzvaných wikipedistů.

Čtěte také:
Tlak na Vondru má zakrýt další kauzy, děsí se politoložka Dvořáková
Paroubek Vondrovi: Hroch je proti vám čínský naháč se senzitivní kůží

Vondra: K politické odpovědnosti za Promopro jsem se přihlásil
Sobotka z ODS: Nechte Vondru být. Je to hon na čarodějnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …