Američan Best rozebírá průšvihy české elektřiny: Budou se dít věci

20.02.2013 7:51

Prognózy a odhady amerického novináře Erika Besta, který sleduje zákulisí české politiky a byznysu, se často ukazují jako velmi přesné a nezřídka kdy se naplňují. ParlamentníListy.cz nyní s Bestem podrobněji rozebraly otázku fotovoltaiky a možných souvislostí, proč celá kauza vznikla.

Američan Best rozebírá průšvihy české elektřiny: Budou se dít věci
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Anketa

Myslíte si, že je elektřina v ČR předražená?

99%
1%
hlasovalo: 16462 lidí

Poslední dobou se opět rozvířila debata o fotovoltaice a podezřele výhodných výkupních cenách. Jaké z toho máte pocity?

Jedna věc je existující problém nebo chcete-li tunel, jak se tomu říká, a snaha je snížit dotace a obecně znedůvěryhodnit obnovitelné zdroje. Hlavní cíl je přesouvat peníze a zájem na Temelín a to je ten skutečný důvod celé té kauzy. V souvislosti s tím ostatně ministr Chalupa naznačuje, že jaderná energetika je čistá, že má nejnižší emise, a že právě tam by nejraději směřoval vývoj. Celkově to podle mě zapadá do toho, co chce ministr průmyslu Kuba, co chce dokonce i Klaus a část ČEZu. Minimálně tedy Martin Roman a jeho parta.

Skutečně by se dalo uvažovat až tak daleko, že to je celé záměrem za účelem diskreditace solární, respektive obnovitelných zdrojů energie?

Ano. Protežovaní investoři, kteří vydělali na solárních elektrárnách, už jsou z toho více méně venku, takže jestli budou sníženy jejich výdělky nebo jestli budou sníženy výdělky existujících investorů, pak to jsou takoví normální investoři, kteří nejsou součástí skupiny kolem ČEZu, takže jejich poškození nebude nikoho zajímat. Ti velcí to již ČEZu dávno odprodali.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nedávno uvedla šokující zvýšení cen energie kvůli podpoře fotovoltaiky. Podle vyjádření politiků za to snad nikdo nemůže a přehazují to jeden na druhého. Vinu odmítl i expremiér Fischer. Kdo za to tedy může?

Sice jsem ta čísla neviděl přímo, ale právě v televizi, kde o nich mluvila Vitásková, ale patrně to odpovídá skutečnosti. Řekl bych ale, že se na to zapomene. Museli něco takového vytáhnout, aby přesvědčili veřejnost, že obnovitelné zdroje jsou špatné a že bychom měli přesunout zájem k jaderné energetice, respektive Temelínu.

Zodpovědni za to do určité míry jsou všichni, kteří se podíleli na vládě v posledních letech a taky samozřejmě lidé kolem ČEZu, protože oni to silně propagovali.

V souvislosti s touto kauzou, vybaví se vám, že by se něco podobného, byť v jiném odvětví, událo někde v zahraničí?

Měli takový jeden poměrně nedávný případ v Americe, kde sám prezident Obama podporoval velkou investici do solárních elektráren, šlo asi o 500 milionů dolarů, možná i více a ta společnost nakonec zkrachovala. Bylo to dokonce stejně v tom smyslu, že bez dotací to není ekonomicky rentabilní a proveditelné a bez politické podpory to nelze provozovat a když se pak něco zkazí, musí za to někdo nést odpovědnost. Barack Obama kvůli tomu měl pošramocenou reputaci, ale dostal se z toho.

Kolem ČEZu se teď točí stále větší pozornost. Nedaří se mu v zahraničních investicích (Albánie, Bulharsko), přichází dopady solární energie apod. Může to nějak ohrozit pozici ČEZ v české ekonomice?

Jistě, důsledky už přišly. Cena akcií je už o 50 nebo víc procent nižší než byla. Myslím, že zahraniční investoři pomalu pochopili, že ty investice a čachry mají přímý vliv na cenu aktiv společnosti a jsou nyní bdělejší než kdykoli před tím. Cizí investoři tomu nějakou dobu nepřičítali příliš velkou pozornost, ale teď, když se očekává, že dividendy budou muset klesat. Budou se teď víc pídit, odkud a kam penízy zmizely.

Je ve věci ČEZu něco, třeba nějaké vazby či neveřejná napojení na jiná odvětví a podnikatelské aktivity, co pro vás zůstává neznámou?

Samozřejmě. Naprosto třeba nechápu, jak může státní podnik obchodovat s firmami, kde je neznámá vlastnická struktura. A jde nejenom o to, co se týče škody, ale také od koho třeba koupili ty větrné elektrárny v Polsku, to zase nikdo neví. Za další je zajímavé, že postupem času se zahraniční investice ČEZu ukazují jako špatné. To však vzbuzuje otázky, protože to občas vypadá, že to tak bylo už předem záměrně naplánováno.

Dá se ohledně fotovoltaiky vidět souvislost s tím novým zákonem o anonymních akciích?

Zpětně ano, protože tam jsou samozřejmě nejasnosti, kdo ty podniky vlastní, ale já si myslím, že je to také otázka pro BIS, pro Finanční analytický útvar a pro daňové úřady. Jak je možné, že stát platí takové dotace a neví? Nicméně ti nejchytřejší to mají nějakým způsobem pokryté, stejně jako třeba Martin Roman. Přestože o něm to skoro všichni vědí, ale nikdo mu nic nedokázal.

Takže ani zrušení anonymních akcií by potírání těchto věcí nepomohlo…

Pomohlo by to, pokud jde o ty méně zdatné hráče, ale ti největší budou stále pokryti, protože s takovou možností počítali už ve chvíli, kdy do toho byznysu šli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…