Americký novinář Čechům: Nebojte, u sousedů je to ještě horší

05.11.2011 21:23

Články o České republice a hodnocení zahraničních médií. Především ty negativní jsou u nás hitem, ke kterému se upínají všichni kritici nejen vládní ale i celé parlamentní politiky. V médiích se neustále objevují zprávy o tom, jak Česká republika je semeništěm korupce a státního úpadku. Nedávno s dalším takovým článkem přišel server britského časopisu The Economist.

Americký novinář Čechům: Nebojte, u sousedů je to ještě horší
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání vlády

Článek, který The Economist na svých stránkách umístil, upozorňuje na problémy České republiky s klientelismem. Opírá se například o statistiku nevládní organizace Transparency International, která Českou republiku staví v úrovni korupce na podobná místa, jaká zaujímá Saúdská Arábie a Jihoafrická republika.

Podle novináře a ekonoma Erika Besta, Američana, který od roku 1991 žije v České republice, však není potřeba z podobných článků dělat takovou tragédii, jaká se z nich u nás dělá.

Západní média totiž píšou podobné články i o Polsku, Maďarsku a Slovensku. Co se jejich čtenáři dočtou o Rumunsku nebo Bulharsku, je pak výrazně horší, než co kdy bylo napsáno o Česku.

Úlety českých politiků dokážou zaujmout i na západě

Ačkoliv i České republice se občas podaří vybočit a zaujmout západní média něčím nečekaným. „Titulní stránky pak zahrnují úlety, jako bylo Klausovo pero nebo nedávný výrok Karla Schwarzenberga na adresu Silvia Berlusconiho, že italský premiér ‚prošoustal‘ dobu vhodnou pro reformy," upozorňuje Best.

Související: Česká politika je skutečně zahnívající partitokracií, píše Economist

Na druhou stranu například v ekonomické stabilitě a fungování státu má Česká republika lepší mediální obraz než její východní sousedé. Což je mnohem důležitější, protože lidé, kteří zprávy o České republice sledují, jsou podle Erika Besta především ekonomové.

Best také upozorňuje, že články týdeníku Economist je nutné brát i s určitou rezervou: „The Economist chce shazovat východ, protože situace doma je špatná. O tom Economist psát nechce, protože právě tento týdeník vyzývá k větším výdajům, investičním pobídkám a podobně."

Škodovka a ČEZ, ty mohou poškodit obraz ČR na západě

Podle amerického novináře je totiž celá řada věcí, ve kterých jsou na tom východní členové EU mnohem lépe než ti západní. Zejména jde o míru zadlužení, která je obecně v postsovětských státech nižší než na západě.

Na to, jak jsou státy zadlužené, se přitom finanční instituce v současné době zaměřují v první řadě. „The Economist si nechce přiznat, že situace na východě není tak špatná. Druhou stránkou věci ovšem je, že ve východních zemích stále mají velký vliv tajné služby. To se oddiskutovat nedá," připomíná pro ParlamentníListy.cz novinář a ekonom Erik Best.

Související: Korupčník Roman? Jsem u mediálních kauz opatrný, říká Topolánek

V článku, kde The Economist píše o České republice jako o zemi prorostlé klientelismem, je přitom zmíněna i kauza bývalého generálního ředitele ČEZ Martina Romana. Ta je podle Erika Besta mnohem důležitější, než jsou nějaká hodnocení nevládních agentur.

„Kdyby opravdu chtěl The Economist poškodit ČR, tak napíšou jeden drsný článek o ČEZ a Škodovce," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …