Americký prezident Obama prý tajně podporuje teroristy. Tady je to černé na bílém

05.06.2015 11:46

Novinář Bill Gertz z amerického deníku The Washington Times se dostal k utajeným dokumentům Bílého domu, ze kterých vyplývá, že prezident Barack Obama podporuje islámskou militantní skupinu Muslimské bratrstvo. Jeho členové jsou přitom vládami v Saúdské Arábii, Egyptě a Spojených arabských emirátech považováni za teroristy.

Americký prezident Obama prý tajně podporuje teroristy. Tady je to černé na bílém
Foto: tan
Popisek: Časopis Newsweek

Muslimské bratrstvo bylo například v Egyptě za vlády bývalého prezidenta Mubaraka desítky let zakázané a po nástupu současného prezidenta Sisiho k moci se opět dostali na černou listinu. Jeho předchůdce v prezidentském úřadu podporovaný Muslimským bratrstvem Morsi byl dokonce odsouzen k trestu smrti. Směrnice PSD-11 vznikla v roce 2011 v reakci na arabské jaro a zahrnuje návrhy pro politickou reformu na Středním východě a v severní Africe. Obamova administrativa dle všeho od samého počátku volí „menší zlo“ a Muslimské bratrstvo považuje za lepší variantu než radikály z Islámského státy či Al-Káidy.

Kritici této strategie však upozorňují na to, že Muslimské bratrstvo není o nic méně radikální, ale pouze své skutečné cíle a tendenci uchylovat se k násilí dovedně skrývá. Specialista na terorismus Patrick Poole listu Washington Times sdělil, že v posledních týdnech v Egyptě vzrostlo násilí páchané právě Muslimským bratrstvem. „Obamova strategie, v rámci které sázel na údajně umírněné muslimy, totálně selhala. Vidíme to v Egyptě, ale i v Turecku, které díky Obamovu kamarádovi Erdoganovi postupně opouští sekulární demokratický systém. Vše začalo schválením oné směrnice PSD-11, která podpořila Muslimské bratrstvo,“ varuje Poole.

V podobném duchu se vyjádřil pro americký deník také šéf Centra pro bezpečnostní politiku Frank Gaffney, který považuje Muslimské bratrstvo za jednu z nejnebezpečnějších teroristických organizací na světě. „Bohužel je hned několik členů Muslimského bratrstva v širším poradním týmu prezidenta Obamy,“ vznáší závažná obvinění amerického prezidenta Gaffney. Autor textu Gertz v závěru dodává, že důkazy o spolupráci CIA a Muslimského bratrstva zveřejnila egyptská média. Nicméně na jeho dotaz ohledně celé záležitosti se mu z Bílého domu nedostalo žádné relevantní odpovědi. „Ve spojitosti se směrnicí PSD-11 vám nemůžeme nic sdělit,“ cituje americký novinář mluvčí Výboru pro národní bezpečnost Bílého domu Bernadette Meehanovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …