Amnestie nemá smysl. Trestá slušné lidi, stěžuje si právník Láska

02.01.2013 7:23

Podle právníka Václava Lásky je amnestie jen přežitek z dob feudálních. Nemá smysl. A je jedno, kdo je zrovna prezident. Jenom jsou pachatelé odměněni za to, že je právě nějaké výročí.

Amnestie nemá smysl. Trestá slušné lidi, stěžuje si právník Láska
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska v pořadu ČT Hyde park

„Jako právník amnestii neuznávám a považuji ji za přežitek z dob feudálních. Proč mají být pachatelé trestných činů odměněni za to, že zrovna je nějaké výročí? Nebo jinak, proč mají být slušní lidé trestáni nepotrestáním neslušných za to, že je zrovna nějaké výročí?“ ptá se na své stránce na Facebooku Václav Láska, advokát a předseda správní rady Transparency International.

Podle svých slov schvaluje institut milosti, ten má prý smysl, když soudce nemůže zohlednit to, co naopak může prezident. „Že v České republice je milost za časů Václava Klause projevem korupce a především klientelismu, je věc jiná,“ dodává vzápětí.

Především ale kritizuje dílčí amnestie. A je prý jedno, kdo je zrovna prezidentem.

„A teď konkrétně k milosti nejnovější. Má několik bodů. Nemůžu se zbavit pocitu, že jediný bod, pro který tahle amnestie skutečně byla vyhlášena, je zastavení starých (dlouhotrvajících) trestních stíhání. Až se do této amnestie začnou doplňovat jednotlivé kauzy a jednotliví pachatelé, pak budou zřetelnější záměry a motivy pana prezidenta. Všechny ostatní body amnestie (amnestování starých lidí apod.) jsou podle mého jen omáčka, aby to vypadalo ‚dobře‘,“ píše Láska.

Mezitím se už začala objevovat jména těch, kterých se amnestie bude zřejmě týkat. Jde ale spíše o „celebrity“ – Jiří Pomeje, Dara Rolins… Půjde však i o kauzu H-systém, což kritizuje například advokátka Hana Marvanová.

„Právě tady vidíte nesmyslnost amnestie. Neposuzuje totiž jednotlivé případy, ale hromadně odměňuje určité skupiny osob bez ohledu na to, zda si to zaslouží, či nikoli. A to je rozdíl mezi amnestií a milostí,“ píše i její kolega Láska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…