Analytik Chelemendik varoval před možnou válkou v Evropě. Zasáhla by prý i Česko

05.12.2013 7:46

JINÝMA OČIMA Pokus o převrat na Ukrajině byl organizován zvenku s hlavním podílem Ameriky. ParlamentnímListům.cz to řekl ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik, který dlouhodobě žije v Bratislavě. USA jsou prý schopné kvůli svým zájmům v Evropě rozpoutat válku, což logicky bezprostředně ohrožuje i Česko. Nejhoršímu prý zatím zabránil ruský prezident Putin, podle Chelemendika jediný světový politik-mírotvorce.

Analytik Chelemendik varoval před možnou válkou v Evropě. Zasáhla by prý i Česko
Foto: Archiv SCh
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

Ukrajinské hlavní město zažívalo velké demonstrace proti vládě a prezidentovi kvůli údajnému oddalování země EU. Můžete na úvod obecně říci, o co přesně v Kyjevě jde a které zájmové skupiny demonstrace vyvolaly a jaká je situace nyní?

V Kyjevě se odehrávají historické události - EU inspirovaná USA se snaží splnit dávný plán Zbigniewa Brzezinského, odtrhnout Ukrajinu od Ruska, pohltit ji a strávit tak, jak byla pohlcena a strávená v posledních dvaceti letech východní Evropa, tak, jak se pohlcuje a tráví Balkán. Pokus o převrat na Ukrajině byl organizován zvenčí, přičemž rozhodující roli v této organizaci hrají USA.

Existují relevantní průzkumy veřejného mínění, kolik procent ukrajinské populace si přeje, aby země vstoupila do EU a naopak?

Zveřejňují se různá čísla, která si však nezasluhují důvěru. Samotná myšlenka dělat sociologické průzkumy v situaci státního převratu se mi nezdá rozumná. Ukrajincům byl vmasírován obraz EU jako ráje na Zemi, tak jako kdysi Čechům a Slovákům byl vmasírován obraz bohaté a svobodné budoucnosti jejich národů jako členů EU. Obraz falešný.

Seznamte se s dámami v Poslanecké sněmovně:



Dá se podle vás odhadnout, jak celá situace dopadne? Mohou protesty přerůst v revoluci a dosáhnout odchodu prezidenta Janukovyče? Nebo se zase situace vrátí k normálu a bude relativně klid?

Nyní se již dá hovořit o tom, že převrat, tak jak byl naplánován, nevyšel, ačkoli odpor bude pokračovat a Janukovyčova moc reálně slábne. Přelomovým momentem bylo prohlášení Vladimira Putina o tom, že na Ukrajině se neodehrává revoluce, ale pogrom a za tímto pogromem stojí vnější síly. Rusko tak dalo najevo, že pokud se Západ a USA hrubým způsobem vměšují do situace na Ukrajině, vmísí se i Rusko. Putin opět zastavil nebezpečný posun k válce, tak jak to bylo nejdříve se Sýrií a později s Íránem a vystoupil jako skutečný a zatím jediný politik-mírotvorce v tomto světě.

Vnímáte vzniklou situaci jako ryze problém mezi Kyjevem, Bruselem a Moskvou? Anebo se to do jisté míry může týkat i nás, respektive jiných evropských států?

Tato situace se týká všech, včetně Zimbabwe, protože jde o další nebezpečné dobrodružství ze strany USA, které nedokážou žít bez války. Česka a Slovenska se dotýká přímo a v případě realizace nejhorších scénářů je to ohrožuje bezprostředně.

Komentátor Luboš Palata v Lidových novinách napsal, že EU je daleko přitažlivější než dnešní Rusko, jež prý kvůli údajně nastupující energetické revoluci v podobě břidlicového plynu, ropy a levného uhlí začíná ztrácet hlavní zdroj zahraničních příjmů. O unijní budoucnosti Ukrajiny se podle Palaty musí rozhodovat v Kyjevě a Bruselu a Moskvě do toho prý nic není. Jedině se prý Moskva může o integraci do EU pokoušet také. Co si o tom myslíte?

Toto prohlášení je pouze banální a plochá propaganda.

A neztrácí v ekonomice skutečně Rusko dech a EU je obecně přitažlivější?

Rusko má velmi velké zdroje a co je nejdůležitější, může tyto zdroje ochránit před vnějšími dravci. O přitažlivosti EU se bude dát podrobněji pohovořit po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, které dají reálnou představu o tom, jak se sami Evropané staví k EU.

Sevastopolský zastupitel Sergej Smoljaninov sbírá podpisy pro pozvání ruské armády kvůli "ochraně ukrajinské suverenity". Je to jen marginální a bezvýznamný pokus, nebo může současná situace na Ukrajině přerůst v něco mnohem vážnějšího?

Na stole leží mnoho scénářů vývoje na Ukrajině. Důležité je uvědomit si to hlavní: Ukrajina se stala místem otevřené konfrontace mezi USA a Ruskem, úloha Evropy je zde podřízená, Brusel se v ukrajinské otázce podřizuje USA. Teoreticky může tato konfrontace vyústit do války v Evropě, přičemž Rusko tuto válku neprohraje. Nejpesimističtější prognóza je prorůstání války v Evropě do globální války. Prognóza dost reálná - balkanizace Ukrajiny a rozkol země. A nakonec optimální prognóza - Ukrajina a Rusko se dohodnou na strategickém partnerství a budou společně budovat své vztahy s EU, následně se k nim připojí další země postsovětského prostoru - Bělorusko, Arménie, Kazachstán atd. Tato prognóza straší USA ze všeho nejvíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…