Analýza: Kuřte, hulte, fajčete. Umřete brzy a uděláte vládě radost

18.08.2011 10:38

O tom, že kouření není lidskému zdraví prospěšné, není pochyb. Zda je však výhodné alespoň pro státní kasu, o tom se vedou spory. Šéf resortu zdravotnictví se domnívá, že kuřáci státnímu rozpočtu prospívají.

Analýza: Kuřte, hulte, fajčete. Umřete brzy a uděláte vládě radost

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) má ale jasno. Léčba osob, které si kouřením způsobí zdravotní potíže, stojí ročně českou státní kasu šest miliard. Zatímco příjmy, které do ní z daně za kuřivo přitečou, jsou až desetkrát vyšší. Heger při sdělení čísel vychází z analýzy provedené svým resortem.

Hegerovy bláboly

"Prezentuje-li takovéto studie a obdobné bláboly ministr zdravotnictví, je to na jeho rezignaci," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec, zdravotnický expert a předkladatel antikuřáckého zákona Boris Šťastný. Hegerovy kroky jsou podle něho tak mimo, že je žádoucí jeho odchod.

"Pak už nezbývá než panu ministru doporučit, aby se zasazoval o legalizaci dalších návykových látek, heroinu, kokainu atd. a spolu s ministrem financí zajistil jejich zdanění," dodal pro redakci odborník na zdravotnictví. Lidé pak podle něho budou umírat ještě dříve, než je tomu v případě závislosti na cigaretách. 

Kubera se zlobí: Zemřu na zlomeninu a přičtou to kouření

Jeden z nejznámějších politiků-kuřáků, senátor Jaroslav Kubera (ODS), ale oponuje. "Ta analýza pana ministra je v zásadě správná, řádově bych řekl, že to je tak osmdesát ku osmi, to číslo se mění, ale řádově je to prostě desetkrát tolik," potvrdil výsledky analýzy ministra zdravotnictví.

"Doktorka Králíková (vedoucí Centra léčby závislostí na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity, pozn. red.) tvrdí něco jiného, opírá se o statistiky. Ale když kuřák umře na zlomeninu, tak se to do nich taky zanese," zkritizoval systém pro ParlamentníListy.cz Kubera.

  • Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus

  • Ten si postěžoval také na daňové otázky týkající se dalších návykových látek. Třeba alkoholu. "Musí se to řešit na všech frontách, probojovat aspoň tu daň na víno, to je obtížné. Když jsem to v Senátu předložil, koukali na mě jako na šílence," postěžoval si s tím, že zřejmě i hodně politiků má víno rádo, a tak chce nulovou daň na tuto tekutinu zachovat.

    Kuřte. Aspoň zemřete brzy

    V souvilosti s debatami o prospěšnosti kouření pro českou státní kasu je vhodné zmínit i analýzu, o níž se hovořilo už před deseti lety. Tabákový výrobce Philip Morris tehdy přišel s tvrzením, že ušetřil České republice téměř jednu miliardu korun na předčasných úmrtích kuřáků.

    "Výsledky této studie ukazují, že celkový vliv kouření v České republice v roce 1999 na veřejné finance byl pozitivní a dosáhl výše 5 miliard 815 milionů korun," komentovala tehdy společnost závěr analýzy.


    Vládě tak odpadly starosti s důchody, se zdravotní péči a další výdaje. Vyplývá to ze zprávy o daňovém zatížení cigaret v Česku, kterou si nechala vypracovat zmíněná americká tabáková společnost.

    • Více o zákazu kouření ZDE


    V podobném stylu komentoval kuřáckou prospěšnost před časem i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Na finančním fóru Zlaté koruny totiž připomněl tzv. Zemanův postulát.

    "Vlastenec kouří, pije a umírá na hranici penzijního věku, jenom tak lze bilance těchto rozpočtů udržet vyrovnané," uvedl tehdy Kalousek.

    Lékaři ale s Hegerovými závěry příliš nesouhlasí. Tvrdí, že je do nákladů potřeba počítat i léčbu dalších nemocí, jejichž vznik kouření podporuje. Například podle Kuberou kritizované vedoucí Centra léčby závislostí na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity Evy Králíkové jsou celkové náklady na léčbu kuřáků 80 až 100 miliard.


    Čtěte také:

    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …