Ani půl slova nepadlo o Klausově platu, dušuje se Kalousek

17.08.2010 11:53

Václav Klaus a Miroslav Kalousek se bavili o zásadních systémových reformách, které vláda provede v letech 2011 a 2012, ale také o vývoji finančního trhu, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek po setkání s prezidentem Václavem Klausem. Podle něj má vláda podporu hlavy státu pro konsolidaci veřejných rozpočtů.

Ani půl slova nepadlo o Klausově platu, dušuje se Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek byl v pořadí čtvrtým ministrem Nečasovy vlády, kterého si pozval na Pražský hrad prezident Václav Klaus. Schůzka se uskutečnila v úterý dopoledne a hlavním tématem bylo nejen téma přípravy státního rozpočtu, ale i plánované úspory.

"Pan prezident je přesvědčen o nezbytnosti aktivních kroků  ke konsolidaci veřejných rozpočtů a mám pocit, že vláda má podporu hlavy státu," zmínil Kalousek. Nejbližší kroky nechtěl Kalousek upřesnit tím, že zvažuje různé varianty a nechce znejišťovat trhy.  

Prohlédněte si FOTOGALERII

"Do konce srpna rozhodneme o nezbytných emisích, nemám v úmyslu jít na americký trh, jen na evropský trh. Nechci ale nyní znejišťovat trh tím, že budeme přemýšlet nahlas," zmínil k tomu Kalousek.

 Podle něj je i prezident pevně přesvědčen o tom, že další vývoj financí musí být regulován. „Jsem rád, že z pohledu mého resortu budu moci v i v budoucnu panu prezidentovi sdělit, jako jsou reformy daleko, " řekl dále ministr financí. Podle něj mezi nimi občas diskuse sklouzla do diskuze bývalého a současného ministra financí. "Ale já si rád doporučení od všech svých předchůdců vyslechnu," podotkl Kalousek.

Nepadlo o tom půl slova

Hlavním tématem rozhovorů také byly přípravy státního rozpočtu, ale i plánované úspory. Kalousek totiž chce prezidentovi příští rok snížit čistý příjem o více než 64 tisíc korun. Od začátku roku 2011 by navíc měla hlava státu platit daně jako všichni lidé.

Šéf státní kasy plánuje snížit Klausovi dosud nezdaněný měsíční plat ve výši 196 600 korun o pět procent a následně ho zdanit patnáctiprocentní daní. Současně by se měly zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190 500 korun. Na dotaz, zda o tom politici dnes mluvili, Kalousek řekl:  "Co si to o panu prezidentovi myslíte? Nepadlo o tom ani půl slova."

Klaus těsně před hodinovou schůzkou uvedl, že Kalousek je v současné nepříznivé rozpočtové situaci jednou z klíčových osobnosti vlády premiéra Petra Nečase.

Čtěte také:
Klaus by se zdaněním svého platu souhlasil, tvrdí Hájek

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…