Arcibiskup Duka: Křesťané čelí plánované likvidaci formou genocidy

18.01.2011 19:45

Svůj nesouhlas s pronásledováním křesťanů ve světě vyjádřili občané na demonstraci, které se konala v úterý odpoledne u sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí. Svou solidaritu s trpícími křesťany přišel vyjádřit i pražský arcibiskup Dominik Duka, který současné pronásledování přirovnal k genocidě.

Arcibiskup Duka: Křesťané čelí plánované likvidaci formou genocidy

ParlamentníListy.cz se současného nástupce sv. Vojtěcha zeptaly, proč přišel na setkání. „Považuji za svou povinnost, abych byl tam, kde se upozorňuje na bolest a utrpení lidí. Víme, že biblický svět je totožný s mapou demokratického světa. Je zapotřebí říci, že je nutná naše solidarita s těmi, kteří jsou pronásledováni, a není to jenom šikana, je to skutečně pronásledování krvavé a můžeme říci i určitá forma plánované likvidace formou genocidy. Proto považuji za nutné, abych zde večer také byl," řekl ParlamentnímListům.cz primas český Dominik Duka.

FOTOGALERIE 

„Je potřeba usilovat o to, aby tito křesťané mohli svobodně žít svůj život, tak jako ho svobodně mohou žít vyznavači jiných náboženství a ideologií zde mezi námi. Nesmíme zapomínat na ty, kteří trpí," doplnil arcibiskup, podle kterého by bylo správné, aby se čeští politici pokusili pomoci křesťanům i na mezinárodní scéně.

Sešlo se asi dvě stě lidí

Shromáždění svolal výbor Petice na podporu pronásledovaných křesťanů ve složení Ignác Pospíšil, vydavatel časopisu Duše a hvězdy, Ondřej Vaněček z občanského sdružení Res Claritatis a Petr Jurčík, předseda Mladých křesťanských demokratů. Sešlo se něco přes dvě stě lidí. Celá petice ZDE

Petici a shromáždění podpořili také Konzervativní strana, Křesťanská mezinárodní solidarita (CSI ČR), Konzervativní listy, Akce D.O.S.T., Židovská liberální unie, česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém - ICEJ, Institut sv. Josefa nebo Koruna Česká - místní společnost Slezsko, jejichž zástupci na manifestaci promluvili.

Bratři mojžíšské víry

Akce byla zahájena zatroubením na židovský roh šofar používaný při náboženských příležitosetch. Jako první promluvil Dominik Duka. „Jsem rád, že zde vidím i bratry mojžíšské víry," řekl arcibiskup, který tím narazil na to, že na akci přišli podpořit trpící křesťany i židé. Například ředitel pražského Židovského muzea Leo Pavlát či spisovatel Benjamin Kuras z Židovské liberální unie.

Duka upozornil na to, že antikřesťanské postoje a antisemitus bývají v současnosti spojené nádoby. Svoboda a svoboda náboženství je podle něho nedělitelná. Na světě podle něho existují stamiliony lidí, kteří nemohou svobodně vyznávat svou víru.

Po něm promluvil biskup Václav Malý, který osobně jel dříve podpořit křesťany do Iráku, kde jsou zabíjeni. Upozornil na radikální islám, ale i na země jako Čína či severní Korea, kde jsou křesťané neméně utlačováni.

Bělobrádek předstvil konkrétní kroky

Předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík zdůraznil, že nelze krvavé pronásledování křesťanů přecházet mlčením a že tato akce je i apelem na členy české vlády.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek hovořil o konkrétních krocích, kterými lidovci vyzvou vládu, aby něco podnikla, jak o tom již ParlamentníListy.cz dříve informovaly.

„Já osobně pošlu dopis ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, aby se česká diplomacie problematikou zabíjení křesťanů zabývala," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek a dodal, že pošle i dopis České televizi, aby o problému začala informovat. Senátorský klub KDU-ČSL zašle také dopis na ministerstvo zahraničí a rovněž ministerstvu vnitra, aby poskytlo azyl pronásledovaným křesťanům.

  • Lidovci vyzvou vládu, aby pomohla vyvražďovaným křesťanům
  • Vražděním křesťanů by se měla zabývat hlavně EU, míní kníže
  • Nebezpečím je lhostejnost

    Známý spisovatel a člen Židovské liberální unie Benjamin Kuras připomenul, že nejsou ohroženi pouze věříci, ale i lidé sekulární. Připomněl staré varování z doby nacismu: „Přišli pro socialisty, tak jsem se o to nestaral, nebyl jsem socialista, pak přišli pro židy, také jsem se o to nestaral, přišli pro katolíky, katolíkem nejsem, ale když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by mě bránil." „Největším kolaborantem se zlem je lidská lhostenost," zdůraznil spisovatel.

    Poradce premiéra pro lidská práva a zahraniční politiku Roman Joch připomenul, že křesťané jsou nejpronásledovanější komunitou na světě. Náboženská svoboda je lidským právem a ČR by se měla ještě s větší intenzitou o ní zasazovat i po světě.

    Hrozba islamizace a politické korektnosti

    František Kopečný z Křesťanské mezinárodní solidarity varoval před nebezpečím islámu v Evropě. „Nechci, aby byl na Hostýně minaret. Nemusí to dlouho trvat a může to být i tady," podotknul. Jiří Unger z České evangelikální aliance kritizoval média, která podle něho kvůli politické korektnosti o diskriminovaných křesťanech neinformují. O pálení Koránu referují, ale o pálení Biblí, kostelů a samotných křesťanů ne. Umírnění muslimové podle něj nemají sílu, aby se postavili těm radikálním.

    Před islámem varoval i kancléř Konzervativní strany Martin Rejman. Podle něho levicové vládnoucí evropské elity podkopávají západní židovsko-křesťanskou civilizaci a bojují proti křesťanství, což se prokázalo i tím, že Evropský soud pro lidská práva zakazuje kříže ve školách. Kvůli politické korektnost a obavám z obvinění z xenofobie a rasismu nejsou elity schopny zajistit, aby se imigranté přizpůsobili západním hodnotám. Vyzval, aby se zastavilo šíření nenávisti vůči Západu z evropských mešit a zabránilo se aplikaci islámského práva šáría. Apeloval též na solidaritu se Státem Izrael.

    Asi po hodině byla akce ukončena společnými křesťanskými modlitbami včetně Otčenáše a zatroubením na židovský šofar. Na setkání se ukázali například i senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek, bývalý náměstek ministra práce Marian Hošek a Karel Sedláček z Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém.

    Psali jsme:

    Skutečný pokoj je třeba vytvářet obranou náboženské svobody
    Čeští muslimové podporují terorismus, šokoval jeden z nich
    Mešity v Česku? Jandák je pro. Problém je totiž v lidech
    Nevyhlašujeme svatou válku islámu, brání se lidovci
    EU zahájila příliv 56 milionů nových muslimů. ČR se nemůže bránit
    Právník: Brusel může přerozdělovat imigranty. I k nám
    Mešity odmítá Klaus i většina Čechů. Muslimové zuří

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Lukáš Petřík

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…