Armádě se ztratily tatrovky. Uletět ale nemohly, kde jsou? ptají se politici

13.12.2011 17:21

České armádě zmizely dva obrněné vozy Tatra, které využívala dva roky při misi v Afghánistánu. Lidové noviny upozornily, že po zrušení elitního oddílu vojenské policie SOG v roce 2009 se slehla zem i po upravených vojenských speciálech. Poslanec ČSSD Antonín Seďa bude požadovat prošetření a v nadsázce dodává, že tatrovky armádě asi neuletěly.

Armádě se ztratily tatrovky. Uletět ale nemohly, kde jsou? ptají se politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

Česká armáda rozhodně není učebnicovým příkladem toho, jak by se měla vést evidence majetku. Svědčí o tom informace Lidových novin, podle nichž pohřešuje dvě obrněná vozidla Tatra SOT, která využíval elitní oddíl vojenské policie SOG při misi v Afghánistánu. Pořídila je do vozového parku, každou tatrovku zhruba za devět milionů korun, v roce 2007 a ještě před odletem byly vozy upraveny včetně pancéřování a vybaveny zbraněmi.

V Afghánistánu se tatrovky využívaly při bojových akcích a patrolách. Ale stejně rychle jako nové vedení vojenské policie v roce 2009 z dosud nejasných důvodů oddíl SOG zrušilo, slehla se zem i po tatrovkách. „Materiál útvaru, pro který jsme nenalezli další využití, jsme v témže roce nabídli ostatním součástem resortu,“ uvedl pro LN Jan Čermák, mluvčí vojenské policie.

O speciály by stál Vojenský historický ústav

A to je také zřejmě poslední okamžik, kdy o tatrovkách někdo slyšel. „Tím, že byla vozidla odsunuta, ztratil jsem je ze zřetele,“ dodal Čermák, jenž však nedokáže vysvětlit, jak je možné, že se jim obrněné vozy v papírech „ztratily“. Úspěšné v pátrání zatím nebylo ani ministerstvo obrany. To prý vylučovací metodou zjistilo, že nikde u nich vozy momentálně nejsou.

Ministerstvo obrany se při pátrání obrátilo jako na jedno z prvních míst i na Vojenský historický ústav, který se však útočištěm žádné z unikátních tatrovek nestal. „Zájem o ni máme. Pokud by byla ta možnost, moc rádi bychom ji zařadili do našich sbírek,“ apeluje na toho, kdo o tatrovkách ví, ředitel ústavu Aleš Knížek.

Tatrovky armádě uletět nemohly

Po zatoulaných tatrovkách se hodlají pídit i poslanci, ale kdy to bude, zatím není vůbec jasné. Sněmovna totiž ještě neschválila avizované rozdělení branně-bezpečnostního výboru na dva výbory – jeden pro obranu a druhý pro bezpečnost. „Nemám o tom žádné jiné informace než ty, které zveřejnily Lidové noviny. A určitě se na to na výboru ministra obrany zeptáme,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Jan Vidím, který by se měl stát předsedou výboru pro obranu.

Bez bližších informací je i poslanec Antonín Seďa, který až dosud zastupoval sociální demokracii v branně-bezpečnostním výboru. „Žádné informace nemám ani já. Nicméně tatrovky křídla nemají. Proto budu požadovat prošetření. Ale výbor pro obranu zatím nebyl ustaven, a proto se obávám, že se k dané záležitosti dostane později,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Seďa, že armáda bude mít na dohledání tatrovek před jednáním výboru pro obranu spoustu času.

Výbor pro obranu se o vozy bude zajímat

Novinkou jsou informace o dvou ztracených tatrovkách i pro Viktora Paggia, který se ve Věcech veřejných na problematiku armády specializuje a zároveň byl místopředsedou zanikajícího branně-bezpečnostního výboru. „Také já mám informace pouze z médií. Přirozeně se o to, co se s tatrovkami stalo, budeme jako výbor zajímat,“ slíbil pro ParlamentníListy.cz Paggio.

SLEDUJEME také téma: Tatra

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…