Armádní piloti s letadly CASA poletí na cvičení do Španělska

25.11.2013 6:25

Čeští armádní piloti dnes odletí do Španělska, aby se od svých kolegů učili využívat přístroje pro noční lety s dopravním letadlem CASA a pracovat s ochranným systémem letounu. ČTK to oznámilo ministerstvo obrany. Češi a Španělé společně absolvují výcvikové lety a vymění si zkušenosti s provozem a údržbou strojů. Letadla CASA jsou španělské výroby, česká armáda disponuje čtyřmi těmito dopravními letouny.

Armádní piloti s letadly CASA poletí na cvičení do Španělska
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

"Vojenský transportní letoun CASA C-295M odletí v rámci výměny letek na letiště Madrid Gefate, domovské letiště španělské 35th Transport Wing," sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Výměnného pobytu vojáků se zúčastní jedenáct českých letců a příslušníků leteckého personálu pod velením podplukovníka Radima Ulricha.

"Cílem společného výcviku je výměna zkušeností s provozem a údržbou letounu C-295 a dále získání zkušeností s provozem s využitím prostředků nočního vidění NVG a postupů používání systému vlastní ochrany letounu DAS," upřesnil Pejšek.

Letouny jsou v pořádku

Ochranný systém DAS byl nejproblematičtější součástí nákupu čtveřice španělských letadel. Kvůli jeho špatnému fungování obrana žádala od dodavatele finanční i materiální kompenzace. Systém splnil armádní zkoušky v červenci. Od té doby funguje.

Nákup letadel CASA byl od počátku mnohými odborníky kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků Ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů. Kvůli obchodu je vyšetřována bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) a její náměstek Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …