Asistentka komunisty rozdává peníze chudým: Oni prosí, nemají na chleba

20.10.2011 18:11

REPORTÁŽ Asistentka komunistického poslance Alexandera Černého a místopředsedkyně OV KSČM Marta Soušková dává bezdomovcům peníze, když o ně v její kanceláři požádají. Kritické hlasy ale spekulují, zda se nejedná o kupování si hlasů voličů.

Asistentka komunisty rozdává peníze chudým: Oni prosí, nemají na chleba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Mnoho lidí možná neví, že poslanec každé politické strany má svou kancelář, kam mohou lidé zajít, pokud mají nějaký problém. Pro tyto účely jsou vyhrazeny zpravidla pondělky jako takzvané poslanecké dny. Tyto kanceláře jsou jakási služba občanům, kteří se potřebují poradit například v oblasti právní, pracovní, ale i finanční. Mohou zde získat kontakty na různé úřady, pokud neví, kam se obrátit, nebo pokud jsou zoufalí a mají pocit, že už jinde pomoc nenajdou.

Chudí žádají o pomoc

Otázkou však zůstává, jak velkou moc mají tyto kanceláře v získávání nových voličů. Proto se může pomoc, kterou některým příchozím nabízí asistentka poslance za Olomoucký kraj Alexandera Černého a místopředsedkyně Okresního výboru KSČM v Olomouci Marta Soušková, zdát hodně kontroverzní. V Olomouci, kde má kancelář, ji totiž občas navštěvují chudí lidé, kteří žádají o finanční příspěvek.


„Chodí sem i lidé, kteří třeba řeknou, že nemají ani na chleba. Prosí mě alespoň o dvacet nebo třicet korun. Řeknu si, že dvacka mě nezabije, a tak jim ji dám. Jindy ale chtějí třeba stovku nebo dvě, a to už opravdu nejde, protože já nemám tak vysoký plat a žádné mimořádné fondy pro tyhle případy strana nevede," přiznala ParlamentnímListům.cz Soušková s tím, že je těžké odhadnout, zda člověk, který ji takto požádá o peníze, mluví pravdu a je skutečně v nouzi, nebo si jde poté koupit alkohol.

A pokračuje: „Většinou se je ale snažím nejprve poslat na sociálku, jenže oni se hned brání, že ta jim nepomůže hned a oni potřebují peníze právě teď například pro dítě na sunar. A když se jich nemůžete zbavit, tak jim nakonec tu desetikorunu nebo dvacetikorunu dáte," doplnila Soušková.


Soušková: Je to z mojí kapsy

Na otázku ParlamentníchListů.cz, zda si tím strana nekupuje do budoucna volební hlasy sociálně slabých, bylo řečeno: „Tak to v žádném případě. Jsou to čistě peníze z mojí kapsy. Těch lidí je mi líto," řekla místopředsedkyně OV KSČM a asistentka poslance Soušková ParlamentnímListům.cz.

Psali jsme: Dolejš si zanadával na bývalou KSČ. V den výročí pohraniční stráže


Co na to poslanec Černý? „Uvědomujeme si, že nejsme charita. Snažíme se prvotní kontakt téměř neomezovat. Jestli se z toho nakonec vyklube člověk, který chce dvacet korun, tak to je ještě v mezích únosnosti. Ale my nejsme tak solventní, abychom byli schopni řešit něco, co neumí stát nebo sociální odbor města. Odmítám přistoupit na hru, že se mezi těmi lidmi rozšíří, že sem můžou kdykoliv přijít a žádat nás o peníze," uvedl pro redakci Alexander Černý.

Poslanecká kancelář není banka, tvrdí "konkurence"

Zkušenosti s žádostmi o peníze sociálně slabších má i TOP 09, ovšem k problému se staví jinak. „K nám do poslanecké kanceláře chodí také řada těchto lidí s žádostí o finanční částku. Osobně ale peníze nedávám. Ne, že bych nechtěla, ale spíše se jim snažím pomoci ze své pozice tak, aby našli práci, dostali jídlo nebo ubytování," uvedla pro ParlamentníListy.cz asistentka poslankyně za Olomoucký kraj Jitky Chalánkové Kateřina Šišková s tím, že poslanecká kancelář není banka. Dodává však, že podle ní je to, co dělá Marta Soušková v pořádku.

Podle mnohých je ale podstatný rozdíl, zda-li peníze dává politik z titulu své funkce, či jako běžný občan na ulici.

Šaradín: Je to nesystémové

Politolog Pavel Šaradín z katedry politologie a evropských studí Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci poukazuje na nesystémovost takovéhoto jednání a tvrdí: „Domnívám se, že jde o sice bohulibý, ale nesystémový krok, protože poslanec má hlavní úlohu v zákonodárné činnosti, konkrétní pomoc patří do agendy vlády či příslušného ministerstva," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že pokud jdou peníze bezdomovcům z její výplaty, nic špatného se neděje a je to pouze iniciativa paní Souškové. „Pokud by to šlo kupříkladu z provozních nákladů kanceláře, pak by to bylo značně kontraproduktivní a snad i populistické," dodal Šaradín.

Více zpráv z Olomouckého kraje ZDE

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE


Psali jsme:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …