Ať jde ten gauner do hajzlu, řekl senátor. Křik kvůli Nečasově omluvě Sudeťákům

21.02.2013 16:05

ANKETA Premiér Petr Nečas svým projevem v bavorském zemském sněmu, v němž vyjádřil lítost nad údajnými křivdami způsobenými sudetským Němcům poválečným odsunem, vzbudil řadu negativních reakcí.

Ať jde ten gauner do hajzlu, řekl senátor. Křik kvůli Nečasově omluvě Sudeťákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství, bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Jsme si přitom vědomi zásadního přínosu německy mluvících obyvatel českých zemí pro hospodářský a kulturní rozvoj tohoto prostoru v celé jeho historii,“ řekl Nečas.

Patron sudetských Němců Nečase pochválil

Současně ale odmítl možné majetkoprávní změny. „Je ale nadevší pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit,“ dodal Nečas, který citoval pro ČR nejvíce nepříznivou pasáž Česko-německé deklarace. V projevu dále hovořil o přátelství a spolupráci mezi Českou republikou a Bavorskem a společné interpretaci historie.

„To vyjádření lítosti týkající se utrpení sudetských Němců, jejich ztráty domova, majetku, příbuzných, bylo velmi hodné úcty. To jsme neočekávali. Musíte brát v potaz i vnitropolitickou situaci v Česku, která není jednoduchá po nedávné prezidentské kampani. Moje očekávání jsou dalece překonána,“ pochválil Nečase podle ČTK patron sudetských Němců a bavorský premiér Horst Seehofer.

Ať už jde Nečas do hajzlu

Řada českých politiků jeho projev, konkrétně vyjádření lítosti, odsoudila. „Zásadně s Petrem Nečasem nesouhlasím. Jeho krok je nepochopitelný. Bez úcty k českým obětem druhé světové války, bez respektu k české historii a státní suverenitě. Nemohu jinak, než ho vyzvat k demisi a odchodu z politiky. Místo toho, aby chránil české národní zájmy, tak ponižuje vlastní lid a zrazuje ústavní slib,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Senátora Severočechů.cz Jaroslava Doubravu Nečasovo vyjádření doslova rozpálilo doběla. „Prezident Edvard Beneš po druhé světové válce varoval před takovými gaunery, kteří se budou omlouvat Němcům. Kdo mu dal právo, aby se za nás omlouval? On nevidí to bezpráví, které páchali Němci na Češích? Válka nezačala v květnu 1945, ale pro nás de facto už v době Mnichova v roce 1938. On nevidí ta zvěrstva, která prováděli Němci na českých občanech? Ty statisíce obětí? Sakra ať už se sebere a jde do hajzlu. Omlouvám se, ale to už fakt nejde říct slušně. Od tohoto okamžiku pozbyl jakéhokoli práva být českým premiérem, měl by úplně odejít z politiky. Tohle už přesahuje jakékoli meze,“ rozzlobil se Doubrava.

Podle Doubravy drtivá většina sudetských Němců podporovala Adolfa Hitlera, bylo tam vysoké procento v nacistické straně NSDAP a mnoho sudeťáků vstupovalo do SS a gestapa: „Sudetských Němců, kteří nechtěli Hitlera, bylo jen velmi, velmi málo, tak ať se trochu uklidní.“

„Proč se Nečas nezeptal národa, jestli s jeho poklonkováním a podlézáním Němcům souhlasí? Ve volebním programu ODS žádné podlézání Němcům nebylo. Jasně ukazuje, že Nečas je jenom loutkou Kalouska a Schwarzenberga. Schwarzenberg se také omlouval Sudeťákům. Nečas nemá nejmenší právo za cokoli kritizovat prezidenta Klause. K němu mám mnoho výhrad, ale národní hrdost a národní zájmy vždy hájil,“ uzavřel senátor.

Šokující a tragický Nečas. Otevřel dveře pro restituci majetku Němců

Nečase odsoudil i vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. „Je nutno číst celý projev. Je šokující a tragický. Je to báze, na které v kombinaci s Lisabonskou smlouvou a věrolomně neratifikovaným ´Klausovým dodatkem´ se doširoka otevírají dveře k majetkovým nárokům odsunutých Němců. Petr Nečas tak ve zničujícím oblouku vede ODS do pozice Občanského hnutí. Kruh se uzavírá. ODS jako obránce českých národních zájmů tím vyklízí pozice. Jako ve všem ostatním. Je to výprodej v přímém přenosu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Hájek.

„Pokud uvedl také, že Německo prvotně zodpovídá za zvěrstva nacismu a za rozpoutání války se všemi důsledky, pak s Nečasem souhlasit mohu. Pokud se omezil jen na citaci vámi uvedeného segmentu Česko-německé deklarace bez zasazení příčin a následků, pak se zcela zpronevěřil slibu poslance České republiky,“ míní předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.

Nečas mluví jak Emanuel Moravec

Podobný pohled jako Bobošíková má poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna: „Pokud pan Nečas uvedl tyto formulace o vyhánění, aniž by uvedl nejdříve, že tomu předcházelo vyhnání a zabíjení Čechů v pohraničí, aniž by uvedl, že důsledkem zrady sudetských Němců byly tisíce povražděných Čechů, tak musím říci, že mluví jak smutně proslulý kolaborant Emanuel Moravec. Je mi čím dál víc smutno.“

Nečasův projev zrovna nepřivítal ani šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. „Mně opravdu nemůže nikdo podezřívat z toho, že bych někdy použil podobnou terminologii. O návštěvě Petra Nečase v Bavorsku mi není nic známo, ani o jejích motivech a pozadí,“ reagoval s rozpaky Zahradil.

Nečas prosazuje, co mu Kalousek a Schwarzenberg řeknou

„Petr Nečas dnes dělá jen to, co potřebuje ještě prosadit Schwarzenberg s Kalouskem, než položí současnou tak velmi populární vládu. Premiér Nečas se stává ostudou nejen ODS, která se propadá u voličů, ale především ostudou naší země. Když se nepovedla volba prezidenta podle připravovaného plánu a následný pokus o možné prosazení odškodnění sudetských Němců, zkouší to asi někteří opět zpochybňováním poválečné Postupimské dohody vítězných světových mocností a poraženým Německem před odepsaného předsedu ODS!“ zlobí se senátor SPOZ Vladimír Dryml.

„Premiér by měl asi ze zdravotních důvodů odstoupit, pokud nebyla jeho slova některými takzvanými nepřátelskými novináři špatně vysvětlena nebo přeložena. Vlastenecky myslícího a jednajícího premiéra si většina Čechů včetně mě asi představuje jinak,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Dryml.

Kolektivní vina?

Europoslanec ODS Hynek Fajmon míní, že opakovat dokola vytržené formulace z Česko-německé deklarace nemá smysl: „Právě tato pasáž byla největším ústupkem České republiky vůči Německu. Vysídlení nebylo organizováno na principu kolektivní viny. Dekrety výslovně říkají, že antifašisté mohou zůstat a také jich v Československu desítky tisíc zůstaly. Zajímalo by mě, zda v bavorském sněmu vystoupila stejně vstřícně jako český premiér také druhá strana.“

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že s Petrem Nečasem souhlasí: „Avšak tyto činy musíme vnímat v kontextu poválečného období. Druhá světová válka je tragickou etapou evropských dějin a poválečné události mnohdy živelně reagovaly na období válečné a předválečné. Odplatu a uplatňování kolektivní viny však nepovažuji za správné řešení. O to více si vážím velkorysosti a prozíravosti evropských politiků, kteří založili evropské společenství, které je pro mě zárukou, že Evropa již nikdy nebude Evropou válek a konfliktů.“

Nečase podpořil i poslanec LIDEM Viktor Paggio. „Ano, souhlasím s premiérem. Vyjádřil bych to stejně,“ reagoval krátce poslanec.

Petře Nečasi, mého dědu zastřelil příslušník SS. Kdo byl podle Vás obětí?

Velmi tvrdě se proti svému předsedovi ohradil i europoslanec ODS  Ivo Strejček. Návštěvu českého premiéra v Bavorsku považuje v negativním slova smyslu za průlomovou. "Poprvé v dějinách ČR není partnerem premiéra ČR kancléř, respektive kancléřka SRN, ale "pouze" premiér jedné z německých spolkových zemí. Považuji to za oslabení pozice českého premiéra a ČR jako suverénního státu. Nechápu, proč byla takzvaná omluva formulována před Bavorským zemským sněmem. Znamená to, že český premiér napříště přednese takový projev v každé spolkové zemi? Pokud již tedy takový projev s takovým obsahem chtěl premiér Nečas přednést, měl tak učinit na státní návštěvě Německa, v přítomnosti kancléřky a před Bundestagem. Nevidím jediný důvod, proč v Bavorsku. Partnerem bavorského premiéra, ať se jim to líbí či ne, je hejtman některého z českých krajů," zlobí se Strejček.

"S formulacemi takzvané omluvy nesouhlasím, zejména s větou ´hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci". Komu? Zřejmě sudetským Němcům. Co bude výsledkem takové ´nové´ společné – asi tedy jednotné – interpretace dějin? Zřejmě to, jak kdysi v Evropském parlamentu
řekl Hans-Gert Poettering: nebylo viníků, byly jenom oběti. A to by mě skutečně již musel můj dědeček, příslušník hnutí odporu zastřelený 1945 příslušníky SS, příjít v noci strašit. A měl by pravdu a dobře by udělal," dodal rozzlobeně Strejček.

"Výroky premiéra Petra Nečase, v nichž se omlouvá sudetským Němcům, považuji za vysoce společensky nepřijatelné a nebezpečné z hlediska poválečného uspořádání, zájmů České republiky a jejích občanů. Je to pro mě signál, že ODS jinými slovy prosazuje totéž co TOP 09," myslí si poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Nesmíme zapomínat na tisíce popravených Čechů

Senátor ČSSD Miloš Malý uvedl, že nemůže se slovy Nečase souhlasit: „Odsun německých obyvatel z území Československé republiky byl výsledkem poválečných dohod vítězných mocností. Pokud by Německo nerozpoutalo druhou světovou válku, tak tu Němci mohli spokojeně žít dodnes. Nesmíme zapomínat na tisíce popravených Čechů. Nesnažme se přepisovat dějiny.“

Podle místopředsedy poslaneckého klubu VV Otto Chaloupky se ze strany Nečase jedná o pochopitelný diplomatický tah vzhledem k obchodním a společenským vztahům s Bavorskem. „Nicméně také bude pochopitelné, že toto bude premiérovi vyčítáno vzhledem k tomu, že uplynula dlouhá doba od těchto událostí a je nutné se pohnout dál,“ dodal poslanec.

„Druhá světová válka byla sama o sobě brutální a čistokrevnou křivdou na nevinných lidech. Poválečné vysídlení sudetských Němců pak bylo jejím logickým vyústěním, byť stejně tak křivdou v mnoha případech opět na nevinných lidech,“ míní poslanec ODS Pavel Bém.

Asi se nejvíce ublížilo Němcům...

Senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD Nečase ale nepochválil. Naznačil, že leze Němcům do zadku. „Zmíněné vyjádření Nečase v Bavorsku představuje ukázkové anální horolezectví. Poválečné uspořádání střední Evropy pod patronací vítězných mocností na základě Postupimské dohody a Benešových dekretů by český premiér neměl zpochybňovat. Kdybych nebyl pamětník, musel bych nabýt dojmu, že válkou bylo u nás nejvíce ublíženo Němců,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Senátor Lebeda také připomněl, že takzvaní sudetští Němci masově volili stranu Konráda Henleina hlásící se k myšlenkám nacionálního socialismu. „Po válce byl jejich odsun logickým aktem v gesci za spolupráce s vítěznými mocnostmi, se souhlasem a pochopením celé Evropy. Henleinovcům se splnilo to, čeho se hulákáním ´Heim ins Reich´ při rozbíjení republiky domáhali,“ říká senátor Lebeda.

Němci vyhlazovali „podlidi“

„Že by další amnestie? Nebo to jen trochu zase zmotal? To snad druhá světová válka způsobila mnoho utrpení a křivd stovkám milionů nevinných lidí. Ze strany říšských ´soukmenovců´ mnohdy právě v rámci kolektivního charakteru přisuzování viny jiným pro ně pouhým ´podnárodům´a podlidem. Nějak se ale na většinu z nich už zapomíná. Pomalu i na to, kdo a proč válku začal. A hlavně kdo prohrál a kdo zvítězil. Historii lze, bohužel a zvláště pak v Čechách, mnohdy účelově pokřivit. Ale jen krátkodobě. Pan Nečas je premiérem, poslancem a předsedou vládní ODS. Soudní lidé jistě nepotřebují napovídat, jak tyto funkce zvládá, co říká a koná. Kdo chce, vidí a slyší. Jen mě děsí, že asi bude ještě hůře. Na Blaník s rytíři bych totiž moc nespoléhal,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukšy lze v současném kontextu chápání lidských práv s projevem Nečase souhlasit. „Jistě, v tehdejší chaotické době, kdy měli lidé za sebou zvěrstva nacistů, nikdo takto neuvažoval,“ dodal Lukša.

„Byla to těžká doba. Litovat utrpení nevinných je legitimní. Pokud byli nevinní,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Češi byli podle knížete jako nacisté

Nečas pokračuje v linii ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, se kterým ostatně předloni v Česku přijali patrona sudetských Němců a bavorského premiéra Horsta Seehofera.

Schwarzenberg nedávno řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde  jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy - pozn.red.)

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…