Ať trpí. Ať ho Bůh potrestá! Rozčilení Romové vynadali Čunkovi

19.03.2014 21:20

REPORTÁŽ „Je tu plíseň, děti jsou nemocné, málem tu uhořel člověk,“ bědují obyvatelé lokality Poschlá na Vsetínsku. Z místních Romů čiší zloba a nenávist k současnému lidoveckému senátorovi Jiřímu Čunkovi, kterému nemohou zapomenout to, že nechal postavit domky, ve kterých prý musí žít.

Ať trpí. Ať ho Bůh potrestá! Rozčilení Romové vynadali Čunkovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Domky v lokalitě Poschlá

Bydlí na Poschlé dva roky a domnívá se, že podmínky, ve kterých Nikolas Štuka s rodinou žije, se řádně podepsaly na zdraví jeho dětí. „Chtěl bych, aby všichni občané věděli, že takové byty, ve kterých my žijeme, jsou na umření. Bydlení je tu hrozné. Děti přichází o zdraví. Moje dcera je vážně nemocná, mívá záchvaty, omdlévá, má špatné srdce. Můj kluk má problém s ledvinami a v noci se počurává,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz Štuka, který zároveň otevírá dveře do svého bytu a ukazuje, jak to u něj vypadá. „Podívejte se, nemůžu pustit ani topení, když ho zapnu, tak to smrdí. Plísně odstraňuji pořád, ale už jsem bezmocný, vždycky se objeví znovu. Je to hrozné. Špatně se tu dýchá.“

Z chodby se ozývá další z nájemníků. „To se není čemu divit. Vždyť tady bylo dřív smetiště. Tyhle domy postavili na odpadcích,“ tvrdí Tomáš Hadžo a zároveň dodává, že kdyby měli šanci žít ve městě, vedlo by se jim daleko lépe. „Pojďte se podívat ještě tady. Jedna paní nám tu málem uhořela,“ ukazuje Hadžo na vedlejší byt a zčernalé zdi. „Je to babička, má 74 let. Dlouho si stěžovala, že má špatný sporák a pak to začalo hořet. Naštěstí se jí nic nestalo, teď je u svého syna,“ popsal Hadžo.

Na výdaje si půjčují po rodině

Rodina Štukových dřív bydlela v centru Vsetína, pak se stěhovali na okraj města do blízkosti čistírny odpadních vod, na Poschlou. „V centru to bylo stokrát lepší. Měli jsme domov ve věžovém domě, pak jsme se museli odstěhovat sem, protože tam už nepronajímali byty. Tady platím přes osm tisíc měsíčně za nájem a elektřinu, pak mám ještě kvůli exekutorskému zápisu platit 3 600 měsíčně. Když to měsíčně nezaplatíme, tak nám neprodlouží tady nájem,“ popsal svou situaci Štuka. „Člověk si na to musí půjčit od někoho z rodiny,“ dodal. Práci si hledá, ale zatím se mu prý nedaří. Naposledy byl zaměstnaný v roce 2007 u technických služeb.

Po chodbách se mezi tím pohybuje pár malých dětí. Jedna z jejich matek se přidává k hovoru. „Nikomu se tu nelíbí. Každý si tu stěžuje,“ provolává. Tomáš Hadžo si myslí, že každý, kdo žije na Poschlé, by měl mít šanci se zapojit do běžného života. Je přesvědčený o tom, že ghetto si nezaslouží. „Bydlí tu 36 rodin, tady nejsou samí dlužníci. Děti chodí do základní školy, chceme žít jako ostatní lidi,“ vysvětlil. Poslední vzkaz už posílají místní obyvatelé na adresu autora stavby kontejnerových domků na Poschlé: „Čunkovi já vyřídím, ať za nás trpí. Bůh ho potrestá.“

Senátor byl kritizován i chválen

Kontejnerové domy, často v médiích označované jako „čunkodomky“, nechal postavit současný lidovecký senátor Jiří Čunek. Krátce před komunálními a senátními volbami v říjnu 2006 tu nechal přestěhovat desítky romských rodin z chátrajícího pavlačového domu u vsetínské polikliniky, který byl vzápětí zbořen. V té době byli někteří z nich rádi, že mají bydlení a střechu nad hlavou. Domy na Poschlé byly smontované z obytných buněk s použitím financí ze Státního fondu rozvoje bydlení, který kryl polovinu z celkových nákladů 40 milionů korun. Kritikové to označují za tvorbu romského ghetta, zastánci projektu naopak poukazují na značně zvýšenou životní úroveň oproti původnímu domu, kde rodiny bydlely, a který se rozpadal.

Někdejší ombudsman Otakar Motejl kdysi označil Poschlou za příklad, který se povedl a kritizoval spíš návazné vystěhování některých rodin na Jesenicko, Prostějovsko a Uherskohradišťsko. Ne všichni Romové z domu, který byl zbourán, totiž byli přestěhování na Poschlou. Vedení města Vsetína, které nastoupilo po Jiřím Čunkovi, dělá údajně pro práci s Romy maximum. Jejich začlenění mezi majoritu se kromě městských pracovníků věnuje i místní charita, diakonie, Elim nebo Vzdělávací a komunitní centrum Integra.

Čunek jde znovu do voleb

I když s hlasy Romů z Poschlé Čunek počítat s největší pravděpodobností nemůže, má velkou šanci zaútočit v podzimních komunálních volbách na nejvyšší posty místní radnice. Senátor se těší ve městě Vsetín výrazné popularitě a v minulých komunálních volbách získal suverénně nejvyšší počet preferenčních hlasů. Na radnici ale tehdy nenastoupil, protože se s rodnou stranou a vznikající koalicí nedohodl. Letos možná bude všechno jinak. „Ano, budu kandidovat a dál to nekomentuji,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Čunek.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …