Auditoři ve financování VV pochybení nenašli. Přesto tam je nepořádek

27.08.2011 7:38

Příjmy Věcí veřejných jsou v pořádku. Stranické účty však obsahují spoustu formálních chyb. Takové výsledky přinesl audit financí strany, který provedla firma BDO. Auditoři prověřovali kromě hospodaření strany také finanční machinace poslance Michala Babáka. Ani v jeho chování však zatím pochybení nenašli. „Věci veřejné doložily, že všechny jejich příjmy jsou legální,“ okomentoval výsledky šetření předseda strany Radek John. Zprávu přinesl deník MF Dnes.

Auditoři ve financování VV pochybení nenašli. Přesto tam je nepořádek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda VV Radek John a místopředsedkyně vlády Karolína Peake

Podezření z nečistého hospodaření na straně ulpělo poté, co v březnu na veřejnost unikla nahrávka, ve které straničtí lídři hovoří o svém účetnictví a kde mimo jiné zmiňují, že je třeba, aby „doteklo" dalších třicet milionů korun. Babák pak podle nahraného rozhovoru se svými financemi doslova „čaruje."

Čaroděj Babák stále nemá pokoje

Poslanec Babák po zveřejnění výsledků auditu novinářům řekl, že se nyní cítí očištěn. Úplného klidu se ale zatím stejně nedočká. Jeho případ nadále prošetřuje Finanční analytický útvar ministerstva financí, kterému je podezřelé, že Babák do banky vkládá půlmilionové částky v hotovosti, které následně posílá na konto Věcí veřejných. Babáka proto i nadále prošetřuje protikorupční policie.

Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

Auditor firmy BDO Filip Hájek však tvrdí, že by při šetření v Babákově hospodaření našli něco podezřelého. „Dary Věcem veřejným pocházejí zejména z půjček od firem MxB a WCM CZ, z bezhotovostního splácení půjčky poskytnuté Michalem Babákem v roce 2001 a ze zdanitelných příjmů rodiny," popsal Hájek stranické příjmy. Dodal, že auditoři prověřili i to, zda uvedené firmy měly dostatek peněz „na pokladně."

Navrátilová: Pořád máme nepořádek v šatně

Stranickými financemi se nově bude zabývat místopředsedkyně strany Dagmar Nováková. Ta by se chtěla zaměřit především na četné formální chyby, které VV ve svém účetnictví měly.

„Nemáme být na co pyšní. Na hřišti jsme hráli fair-play a v šatně jsme měli nepořádek," uvedla Navrátilová.

Čtěte také:
VV odpoledne zveřejní výsledky auditu svého financování 
Zaorálek: Kauza „AliBabák" zveřejněním auditu rozhodně nekončí  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…