Až 300 lidí demonstrovalo v Praze proti vládám a finančníkům

15.10.2011 18:00

Zhruba 200 až 300 lidí protestovalo dnes odpoledne v centru Prahy proti současné politické situaci v České republice i v zahraničí. Na demonstraci organizované hnutím Skutečná demokracie teď! vyslovili účastníci vyslovit svůj nesouhlas s vládní politikou, státním dluhem a korupcí. Zároveň přišli podpořit podobné akce proti nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům, které se dnes konají po celém světě.

Až 300 lidí demonstrovalo v Praze proti vládám a finančníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Davy, sociální nepokoje, nespokojenost na demonstraci v Rumburku v září 2011. Odvrátíme podobné protesty nyní, po devíti letech?

Demonstranti se sešli na náměstí Republiky a společným průvodem prošli kolem burzovního paláce a úřadu vlády. Akci zakončili "sněmem" na Hradčanském náměstí. Protest byl klidný. Krátký a nenásilný incident se odehrál pouze před bočním vstupem do Pražského hradu. Policisté nechtěli dovolit demonstrantům, aby si cestu zkrátili přes hradní nádvoří. Nakonec průvod pustili s tím, že neponese transparenty a nebude skandovat hesla.

Občanská společnost tady neexistuje

Demonstrace proti sociální a ekonomické nerovnosti ve světě se konají ve 719 městech v 71 zemích. Lidé se svolali k nenásilným protestům na sociálních sítích pod heslem United for Globalchange (Jednotně za změnu světa).

"Chceme zejména upozornit na to, že v České republice neexistuje občanská společnost," řekl ČTK jeden z organizátorů Luboš Rypka. Nelíbí se mu například, že v Česku nemají dostatečnou váhu občanská hnutí. Při prohlášeních pak protestující vyjádřili nesouhlas s tím, aby kabinet dotoval banky na úkor daňových poplatníků a bral lidem sociální a politická práva. "Málokde dává vláda najevo lidem takové pohrdání jako v České republice," zaznělo například před úřadem vlády.

Při téměř tříhodinovém průvodu skandovali demonstrující hesla, jako například "Vláda proti lidem, lidé proti vládě," "Nás nezastupujete" či "Korupci tu nechceme". Demonstranti uvedli, že chtějí vyjádřit pocit obrovské nespravedlnosti a připojili se k celosvětové výzvě, aby lidé obsadili veřejné prostory a uplatnili tak svoji moc.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…