Až 300 tisíc rodin řeší nová pravidla pro rodičovskou dovolenou

11.01.2012 8:37

Rodiče mohou od začátku roku měnit rodičovskou dovolenou podle svého. Teď je možné vrátit se dříve do práce nebo zůstat s dětmi déle doma. Jak naložit s rodičovskou teď řeší na 300 tisíc rodin. Píše deník MF Dnes.

Až 300 tisíc rodin řeší nová pravidla pro rodičovskou dovolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Lidé dostanou od státu na rodičovskou celkem 220 tisíc korun. Měsíčně jim bude vyplaceno maximálně 11 500 korun. Je tedy možné si nastavit třeba osm tisíc měsíčně a zůstat s dítětem doma až 27 měsíců po skončení šestiměsíční mateřské.

Ten, kdo už rodičovskou pobírá, si musí zažádat o změnu

Novinkou je, že ve věku dvou let je možné poslat dítě do školky na celý den, aniž by hrozila ztráta rodičovské. Menší děti mohou docházet do jeslí až 46 hodin měsíčně. Informuje deník MF Dnes.

Nová pravidla jsou platná pro všechny, kteří mají na příspěvek nárok od Nového roku. Rodiče, kteří příspěvek už pobírají, si musí zažádat na úřadu práce o změnu.

Maminky na tříleté dovolené by změnou přišly o 15 600 korun

Ten, kdo je spokojený se starými pravidly, nic měnit nemusí. Třeba maminky na tříleté dovolené by na změně tratily – v rámci starého systému totiž od státu získají 235 600 korun. Díky novému systému by přišly o 15 600 korun.

Může se jim to ale i vyplatit. Dají dítě do školky a samy se vrátí do práce. Celkově si tak vydělají více.

Ženám, které zjistí, že se jim během rodičovské dovolené narodí potomek, se situace zlepší. Mohou si do porodu navýšit čerpání rodičovského příspěvku na maximum, aby stihly vybrat co nejvíce. Píše MfD.  

Zaměstnavatel se bude řídit původní délkou rodičovské

Délku a výšku měsíční výplaty rodičovské je možné měnit každé tři měsíce. Nemusí to ale ocenit zaměstnavatel, pro kterého je směrodatná původní délka rodičovské. Potom záleží na domluvě.

Pružná rodičovská dovolená bude výhodná i pro stát. Část rodičů začne dřív pracovat a odvádět státu sociální a zdravotní pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …