BIS varovala před Bémem a Janouškem již před lety. Topolánek: Já to nedostal

27.03.2012 9:21

Mladá fronta Dnes (MF Dnes) a také server iDnes.cz připomínají, že v roce 2007 tehdejší premiér Mirek Topolánek musel vědět o zprávách BIS, tedy i o odposleších mezi Pavlem Bémem a podnikatelem Romanem Janouškem. Topolánek totiž v té době dostal na stůl přes 800 tajných zpráv BIS. Podle MF Dnes je téměř jisté, že v nich byla i informace o kontaktech obou zmiňovaných mužů.

BIS varovala před Bémem a Janouškem již před lety. Topolánek: Já to nedostal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Že prezidentovi a členům vlády předala BIS v roce 2007 více než 800 dokumentů, v roce 2008 přes 700 a o rok později téměř 750, to pro iDnes.cz uvedl mluvčí služby Jan Šubert. Neřekl však, jaké podrobnosti ve zprávách byly. Podle deníku je ale málo pravděpodobné, že by zprávy obsahovaly přímo přepisy telefonních hovorů mezi Bémem a Janouškem, o nichž BIS však tvrdí, že od ní neunikly. Úzký vztah ale mezi oběma muži podle všeho zmiňovaly.

Materiály pak měl k dispozici jak ministr, do jehož ranku problematika spadá, tak také premiér, kterým byl v roce 2007 a 2008 Mirek Topolánek. „O tom, kdy materiál ze služby odejde, rozhodují zpravodajci. Většinou se čeká na okamžik, až více kusých informací do sebe zapadne a vytvoří obrázek o tom, co se ve kterém prostředí děje,“ připomíná k tomu server. Topolánek uvedl, že spis, který by naznačoval spojení Béma s Janouškem, nikdy nedostal a tudíž ho ani nemohl číst.

Navíc BIS informuje pravidelně o svých výsledcích také v tajné výroční zprávě, kterou dostane každý člen vlády. Tam se ale zpravidla hovoří velmi nekonkrétně. Třeba o prosazování osobních zájmů ve státní správě a získávání lukrativních zakázek, na kterých chtějí podnikatelé vydělat. "Výkon a rozhodování veřejné správy v ČR se snaží ovlivňovat různé zájmové skupiny,“ stálo třeba v této zprávě v roce 2007. 

BIS: Operují tu různé podnikatelsko-lobbistické skupiny

O rok později pak BIS uvedla toto: „Přetrvávajícím jevem, který má zásadní negativní vliv na hospodaření se státním majetkem, je působení různých podnikatelsko-lobbistických skupin. Tyto skupiny využívají nestandardních praktik od lobbismu na hraně zákona, klientelismu, až po klasickou korupci.“

Tajná zpráva určená členům vlády je pak mnohem adresnější a konkrétnější. "Otázkou ale je, co opravdu současní a bývalí ministři a premiér vědí. Podle všeho se zprávami z politických důvodů nic nedělají a pak si hrají na překvapené, když se něco provalí," dodal pak k tomu pro iDnes.cz bývalý důstojník tajné služby.

Připomeňme, že z odposlechů telefonických rozhovorů mezi bývalým pražským primátorem a lobbistou Janouškem vyplývá, že se oba spolu radili o důležitých rozhodnutích v rámci pražského magistrátu, ale například i obsazování vedení VZP.

Nahrávky později získala bezpečnostní agentura ABL: Ta je měla získat právě od BIS, ale ta to stále vehementně popírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …