Babiš, Klaus a Paroubek. Čtěte, kdo vám bude vládnout

29.11.2011 18:29

POLITOLOGOVÉ Neúnavný Václav Klaus, útočící Jiří Paroubek, naštvaný Andrej Babiš. Triumvirát, který se s největší pravděpodobností utká o přízeň voličů v nejbližších sněmovních volbách 2014. Přestože prezident s určitostí ještě nic nedeklaroval, expředseda ČSSD ii podnikatel činí už všechny potřebné kroky a mediálně agitují.

Babiš, Klaus a Paroubek. Čtěte, kdo vám bude vládnout
Foto: Redakce
Popisek: Václav Klaus, Jiří Paroubek, Andrej Babiš, koláž

„Vůbec bych si to nepřál. A udělám všechno pro to, aby tomu tak nebylo. Možná by bylo namístě vymezit pojem »politický život«. S jistotou odpovím: Nehodlám zmizet z veřejného života," odpověděl v červnu Václav Klaus novináři  Blesku na otázku, zda by byl schopen odejít z veřejného života.

Jestli tím prezident myslel návrat do ODS nebo vytvoření nové politické strany z okruhu lidí blízkých iniciativě D.O.S.T. případně absorbovat Suverenitu Jany Bobošíkové, ví jen on sám. Za to Andrej Babiš odkryl karty v plné nahotě. V rozhovoru z minulého týdne poprvé přiznal, že hodlá uspět v příštích parlamentních volbách v roce 2014.

„To hnutí postavím tak, aby je vyhrálo," uvedl Babiš. Spekulovat o úmyslech Jiřího Paroubka nemá smysl. Poslanec štípl ČSSD a v rychlém sledu se postaral o vyhození šéfa národních socialistů Karla Janka, aby mohl sloučit svou novou stranu LEV21 s torzem svém mateřské ČSNS, a následně usednout v čele.

Související: Vyhozený šéf ČSNS: Nesympatický Paroubek s podivnými praktikami

Profiluj nebo zemři

Politolog Miroslav Mareš připomíná, že Babiš ještě nijak oficiálně nedeklaroval svou profilaci, avšak jisté náznaky na ,,středovou" či spíše širokospektrální orientaci, jako v případě VV, tu jsou.

„My chceme dělat kulaté stoly, kde budou levičáci, pravičáci, středoví...budeme organizovat diskuse k různým tématům," prohlašuje veřejně Babiš.

V jeho výzvě ANO 2011 se pak dá leccos odvozovat z pasáže, v níž Babiš, na rozdíl od pravicových politiků, nezavrhuje zcela předlistopadovou éru.

"V roce 1989 nemělo Československo žádné dluhy, naopak nám tzv. bratrské země dlužily desítky milionů dolarů a náš stát vlastnil obrovský majetek," připomíná finanční přebytek, se kterým se rádi ohánějí levicoví poslanci.

Jiří Paroubek podle politologa vcelku pochopitelně zaloví ve vodách národovecké levice, Suverenity a Zemanovců, kterým jen těsně uniklo naplnění pětiprocentní kvóty potřebné pro zisk sněmovních mandátů. Podle Josefa Mlejnka LEV 21 voličský potenciál určitě má, ale pokud by se chtěl prý Paroubek chtěl najisto podívat do sněmovny, měl by se přidat k Zemanovi.

POLITOLOGOVÉ na ParlamentníchListech.cz:
Ten Radek John se snaží. Ale prý už je pozdě
Hrad se mračí. Konflikt v ODS může nahrát Bátorovi
Odborník: Semelová v čele KSČM? Umí jen nosit kytky na hrob Gottwaldovi

"To je sice z osobních důvodů a kvůli komplikovanému vztahu mezi oběma pány nejspíš vyloučené, ale takovýto tandem dvou silných osobností by byla dobrá vábnička na voliče," soudil před časem Mlejnek

U Klause rozpor 

Mareš soudí, že prezident se pokusí oslovit část pravice nespokojené s Nečasovou ODS a TOP 09. Tuto variantu nedoporučuje naopak Zdeněk Zbořil. Podle něj by se Klaus neměl pokoušet ani o návrat do ODS, ani by neměl zakládat novou stranu.

Napsali jsme:
Dufek vynáší tajný plán politiků: Na jaře 2013 si shodí vládu. Pak přijde Klaus

"Prezident nabyl relativně rozsáhlých politických zkušeností, které jsou ale nesdělitelné. Nastupující generace si je musí sama osvojit a bude tak činit právě v opozici vůči generaci odcházející," uvádí pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Podle jeho názoru budou v příštích volbách zajímat voliče jiná témata a možná i jiné, nové politické strany než reinkarnace ODS

Související:
Klaus se ostře vymezil vůči Nečasovi: Mašíny nevyznamenal ani Havel
Klaus se vrátí do čela ODS, prorokuje Hvížďala

Zdravá konkurence a pálení mostů

Zatímco orientace Václava Klause je jedinečná, konkurenční boj svedou podle Mareše Babiš s Paroubkem. „Ale jen u části voličů," soudí politolog . Že by se konkurence změnila v dohodu je velmi nepravděpodobné. Oba pánové už totiž začali se vzájemným nactiutrháním. Výrok Jiřího Paroubka u příležitosti víkendového volebního sjezdu LEV21 tomu jen nasvědčuje:

„A co čerstvý chleba, pane Babiši? Nevím, jak kdo z vás, ale já v supermarketu koupený chléb už druhý den po koupi požívám málokdy s chutí. Vlastně nikdy," vzkázal Paroubek podnikateli a rozesmál přítomné v sále.

Více zde: Pan Babiš peče špatný chleba. Předseda Paroubek útočí

Reakce Andreje Babiše na sebe nenechala dlouho čekat. Hnutí ANO2011 zveřejnilo na svém webu fotografie u příležitosti návštěvy Jiřího Paroubka v pekárnách.

Fotografii doprovázel komentář: "Po celou dobu exkurze si pan Paroubek na kvalitu chleba z pekáren Penam nestěžoval. Že by se mu z něj udělalo těžko druhý den?"

Babiš již za korupčníky označil Pavla Béma, Romana Janouška, exšéfa ČEZu Martina Romana, bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka, expředsedu vlády Mirka Topolánka, ale i jeho poradce Marka Dalíka. Miliardář s odstupem několika týdnů přiznal, že mu škodí nezvládnutá rétorika, na níž chce zapracovat. Prostuduje si prý proto knihu Larryho Kinga o komunikaci a v médiích přestane tolik křičet a hubovat. Paradoxně právě přímočará a úderná komunikace, již Babiš hodlá ze svého slovníku vyřadit, mu podle Pavla Hynčicy z UJEP přináší kredit. 

"Jeho rétorika vystihuje v mnohém současné nálady frustrovaných voličů. Dlouhodobě však bude spíše ztrácet přímo úměrně s tím, jak bude nucen vedle planého negativismu představit také svůj program, na jeho příkladě se může lehce ukázat opakování scénáře s VV (nalákání voličů protikorupční rétorikou a následné trpké zklamání)," přirovnává politolog. Podle něj navíc Babiš bude stále více čelit mnoha nepříjemným otázkám, které se týkají jeho dosavadní činnosti, pravděpodobnost, že se na něj "leccos vytáhne", prý není malá, tomu podle politologa nahrává i časová vzdálenost voleb. 

Psali jsme: Peake: Oligarcha Babiš. Bojuje proti systému, kterého se aktivně účastnil

Komu se podaří comeback

Politolog Mareš nepředpokládá superúspěšný comeback respektive antré u nikoho z tria Klaus, Paroubek, Babiš.

„Jako maxima bych viděl u Klause a Babiše tak okolo 7-8%," odhaduje Hynčica. 
Více šancí dává Jiřímu Paroubkovi. "Ve srovnání s Babišem bude mít Paroubek výhodu koncepčnější a systematičtější práce a postupu (viz kladený důraz na propracovaný program), a také jako politik, který už byl tolik "proprán" ze strany sdělovacích prostředků, nebude v takové míře vystaven riziku, že se na něj něco nepříjemného "vytáhne". Z dlouhodobějšího hlediska tedy vidím šance NS-LEV 21 jako perspektivnější," míní.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…